Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Samband mellan kolesterol och Alzheimer

Äldre personer som har höga nivåer av det så kallade ”goda kolesterolet” tycks ha mindre benägenhet att insjukna i Alzheimers.
Annons

Äldre personer som har höga nivåer av det så kallade ”goda kolesterolet” tycks ha mindre benägenhet att insjukna i Alzheimers. Det visar en ny studie där en grupp amerikanska forskare har följt totalt 1 130 äldre personer för förhållandevis hög sjuklighet, skriver Dagens Medicin på nätet.

Under en fyra års uppföljningstid inträffade 89 sannolika fall av Alzheimers sjukdom. Forskarna bakom studien har kunnat notera att risken att drabbas var 60 procent lägre bland de personer som hade högst nivå på HDL-kolesterolet jämfört med den fjärdedel som hade läst nivå. Även när forskarna tog hänsyn till olika kardiovaskulära riskfaktorer så kvarstod sambandet, uppger Dagens Medicin.

Annons
Annons

Forskarna påpekar dock att slutsatserna som de kommit fram till i studien inte behöver vara generaliserbara till yngre och friskare personer.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/12/13/hdl-kopplas-till-skydd-mot/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.