Nyhet | Neurologi

Var femte MS-sjuk blir av med jobbet

Var femte person med multipel skleros, MS, uppger att de blivit av med sina jobb på grund av nedsatt rörlighet. De MS-patienter som får behålla jobbet leder sjukdomen till minskade arbetsinkomster. Det framgår av i rapporten ”Tuffa villkor för MS-sjuka i arbets- och vardagsliv” som gjorts av Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-05-31
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Var femte person med multipel skleros, MS, uppger att de blivit av med sina jobb på grund av nedsatt rörlighet. De MS-patienter som får behålla jobbet leder sjukdomen till minskade arbetsinkomster.
Det framgår av i rapporten ”Tuffa villkor för MS-sjuka i arbets- och vardagsliv” som gjorts av Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR.

Idag lever cirka 17 000 svenskar med MS och varje år insjuknar ytterligare cirka 450 personer. MS är en livslång sjukdom och för många med MS uppstår rörlighetsproblem med dålig balans, minskad koordinationsförmåga, nedsatt muskelstyrka, muskelstelhet, nedsatt uthållighet och känselstörningar.

Annons
Annons

NHR:s undersökning om rörlighetsproblem vid MS där 1212 personer med MS deltog visar bland annat att sjukdomen har en negativ inverkan på arbetslivet. Så pass negativ att var femte uppger att de blivit av med jobbet och lika många anser att de förlorar inkomster på 10 000 kronor eller mer varje månad.

Sex av tio uppger att de har förkortat sin arbetstid och endast tre av tio arbetsgivare har försökt anpassa arbetsuppgifterna till följd av försämrad rörelseförmåga. Varannan undersökningsdeltagare uppger även att sjukdomen hindrar dem från att leva ett självständigt liv. Bland annat har sju av tio problem med att tvätta och städa.

Undersökningen presenterades under internationella MS-dagen som var igår, den 30 maj.

Annons
Annons

Läs även ”MS-diagnos förändrar inte livet drastiskt”. En intervju med Anders Svenningsson, en av landets främsta neurologer och Netdoktorexpert om varför rökning bör förbjudas och vanliga myter om MS.

    Källor

  • Neurologiskt Handikappades Riksförbund - http://www.nhr.se/opinion/opinion/tuffa-villkor-for-ms-sjuka-i-arbets-och-vardagsliv/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons