Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Obesitas

"Landstingsdriven sjukvård behöver komma i kapp!"

Får man vara tjock och frisk? Vilken mat skulle Djingis Khan bjuda på? Hur får man enkelt in Shakespearedramatik med hustrumord och rivalitet i vardagsrummet, utan att sätta på teven? Obesitasöverläkare Signy Reynisdottir delar med sig i en expertintervju på NetdoktorPro.


Publicerad den: 2011-09-19

Annons

Tio snabba med Signy Reynisdottir:

Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?

– Vad som diskuteras ganska mycket är hur man ska värdera fetma som sjukdom – får man vara tjock och frisk? I SBU:s rapport om fetma från 2002 definieras ett BMI över 30 som sjukdom, men vi har ju faktisk tjocka friska människor! ”Health at every size” är en rörelse i USA som menar att man ska titta på livsstil och hur den överviktiga mår, och erkänna att det finns en spridning av vikt i befolkningen. Utmaningen ligger i att hitta de personer som verkligen drar nytta av att gå ned i vikt, och att få till en bra organisation för hela behandlingen.

Annons
Annons

Vad står högst på din agenda under hösten? 

– Omorganisation av vår mottagning Överviktscentrum på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Vi håller på att förhandla om ett nytt avtal, och det blir delvis annat innehåll. Vi har verksamhet som riktar sig mot ungdomar och där finns det mycket vi kan göra bättre och utveckla vidare. Också e-hälsa – webbaserad behandling men ändå individuella kontakter och att använda internet som ett stöd, inte som ersättning – är fokus i höst.

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

– Jag var intresserad av naturvetenskap, bra på matematik och ville ha ett jobb att försörja mig på. Därför föll valet på läkaryrket, som hade en lysande arbetsmarknad, framför biolog, där det såg dystert ut. Naturvetenskapen är något jag vuxit upp med då min pappa var biologilärare, jag är delvis uppvuxen på bondgård, nära skog och mark och med akvarier och terrarier, och har ett generellt naturintresse.

Annons
Annons

Hur hamnade du inom ditt specialistområde?

– Det är delvis en slump. Jag tänkte att jag skulle bli kirurg, efter att jag gjort min AT, men hittade inget vikariat. Istället fick jag vikariat på medicinkliniken i Huddinge och kom då in på forskning om fettväv. Vi gjorde en studie på fettceller och vad som skedde med dessa vid viktnedgång hos patienter med fetma och metabola syndromet. Forskningen var kul, vi var en bra grupp och det var oerhört stimulerande. 1994 hittade man leptin och min avhandling blev klar 1995. Det var först vid denna tidpunkt man insåg vilken enorm metabol aktivitet fettcellen har.

Jag hade en hel del kontakt med överviktsenheten och patienter med viktproblem och när jag gjorde ST på endokrinavdelningen jobbade jag mycket med insulinbehandlade typ 2-diabetiker, och frustrerades över att ju mer de ökade insulindosen desto mer gick de upp i vikt. När jag var klar med ST fick jag erbjudande om att vara med och starta upp Överviktscentrum. ST i endokrinologi och metabolism tillsammans med forskning på fettceller ledde till att jag idag behandlar patienter med fetma, vilket känns som en logisk utveckling.

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor? 

– Det är framför allt via personliga kontakter och nätverkande som genom Svensk förening för Obesitasforskning och Stockholms obesitasdagar, som är ett årligt återkommande tvådagarssymposium. Internationellt är det via olika kongresser och på nätet följer jag ett par bloggar, bland annat Dr Sharmas obesity notes.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Min erfarenhet är att sjukvården ligger långt efter när det gäller att utnyttja internet. Stephan Rössner och Överviktsenheten var tidigt ute genom att bygga upp och utvärdera Viktklubben (på Aftonbladet.se) vetenskapligt. Landstingsdriven sjukvård behöver komma i kapp! Vi utvecklar e-hälsa på mottagningen och jag var med och startade Netdoktors första community, om just övervikt. Som vårdgivare lärde jag mig mycket av att läsa medlemmarnas inlägg och hur de resonerande.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

– Får jag behålla lönen? Haha. Undervisning är kul så jag skulle kunna tänka mig något sådant. Min avsikt från början var inte att arbeta mot människor, men jag uppskattar mycket kontakten med patienter och studenter.

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?

– Här strandar jag på att jag enbart tänker på vilken mat de skulle bjuda på: Djingis Kahn: hästmjölk? Drottning Victoria: engelsk mat? Jag skulle gärna äta middag med någon klassisk kokboksförfattare typ Kajsa Warg, om vi också lagade maten.

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Ta dagen som den kommer. Gräv där du står. Gör det bästa av varje situation. Särskilt att gräva där du står, det vill säga att leva där du är, är bra att tänka på. Jag har inte alltid levt så men har blivit bättre på det.

Berätta något som inte så många känner till om dig!

– De som varit hemma hos mig vet att jag har 16 akvarier, med ett par hundra fiskar i, hemma i villan. Jag har alltid haft akvarier, som dekoration och så är det fascinerande att se det sociala spelet: det är som Shakespearedramatik med rivalitet och hustrumord. Det är dessutom en utmaning att få fiskarna att föröka sig, att sköta dem så pass bra att de vill få yngel. Därav de 16 akvarierna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.