Nya läkemedel förändrar situationen för diabetiker
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen. På plats var Stig Attvall, överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vad stod i fokus under ADA 2016?
– Tre stora studier. Den första och största är LEADER med ett liraglutid-läkemedel vid typ 2-diabetes. Detta resulterade i 22 procent mindre risk för hjärt-kärldöd hos försökspersonerna. Den andra studien är EMPA med ett empagliflozin-läkemedel. Där minskade risken för njurproblem med 50 procent, förutom 38 procent mindre död. Den tredje studien är IMPACT där patienterna kontinuerlig utförde blodsockermätning vilket resulterade i 38 procent mindre risk för att drabbas av hypoglykemi, säger Stig Attvall.
Vad anser du som det mest intressanta inom området diabetes just nu?
– Utvecklingen av medicintekniska hjälpmedel vid typ 1-diabetes, säger han.
Vad pratas det mer om inom diabetesforskningen?
– En hel del nyheter kring transplantation av betaceller samt ögondiabetes, säger han.
Hur ser utvecklingen inom typ 2-diabetes ut?
– De största riskgrupperna är personer med höga långtidssocker HbA1c, högt blodtryck och höga blodfetter, säger han.
Vad skulle du vilja säga till vårdpersonal som möter diabetiker i sitt arbete?
– Komma in ännu tidigare med aktiv behandling och behandla vid nyupptäckt typ 2-diabetes för att försöka nå målvärde, säger Stig Attvall.
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.
-
Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
I fjol presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har tablettbehandlad diabetes sedan flera år samt står på antihypertensiv behandling. Hennes vikt är 104 kg och hon är 163 cm lång. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad är Helenas BMI och vad säger du till henne?
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Nytt om kirurgi mot typ 2-diabete
ESO-kongressen 2016: Överläkaren Per Videhult besökte tidigare i somras en av de största kongresserna i Europa, där läkare och forskare samlas för att diskuterar den senaste forskningen kring fetma och fetmakirurgi. I centrum i år stod de nya guidelines som rekommenderar att kirurgi övervägs redan vid BMI 30 om blodsockerkontrollen är dålig.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu