Nya läkemedel förändrar situationen för diabetiker
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen. På plats var Stig Attvall, överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vad stod i fokus under ADA 2016?
– Tre stora studier. Den första och största är LEADER med ett liraglutid-läkemedel vid typ 2-diabetes. Detta resulterade i 22 procent mindre risk för hjärt-kärldöd hos försökspersonerna. Den andra studien är EMPA med ett empagliflozin-läkemedel. Där minskade risken för njurproblem med 50 procent, förutom 38 procent mindre död. Den tredje studien är IMPACT där patienterna kontinuerlig utförde blodsockermätning vilket resulterade i 38 procent mindre risk för att drabbas av hypoglykemi, säger Stig Attvall.
Vad anser du som det mest intressanta inom området diabetes just nu?
– Utvecklingen av medicintekniska hjälpmedel vid typ 1-diabetes, säger han.
Vad pratas det mer om inom diabetesforskningen?
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– En hel del nyheter kring transplantation av betaceller samt ögondiabetes, säger han.
Hur ser utvecklingen inom typ 2-diabetes ut?
– De största riskgrupperna är personer med höga långtidssocker HbA1c, högt blodtryck och höga blodfetter, säger han.
Vad skulle du vilja säga till vårdpersonal som möter diabetiker i sitt arbete?
– Komma in ännu tidigare med aktiv behandling och behandla vid nyupptäckt typ 2-diabetes för att försöka nå målvärde, säger Stig Attvall.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.