Studie: Småsyskon får fler hål i tänderna
Har du många äldre syskon? Då kanske du också haft högre risk att få hål i tänderna jämfört med dina syskon, det menar forskare i en ny studie.

Vilken plats man har i syskonskaran verkar ha betydelse för förekomsten av karies hos barn. Det visar resultat från en ny studie som bygger på tanddata från alla barn mellan 3-7 år i Region Stockholm under 2000-talet. Forskarna har då tittat på cirka 65 000 barn, skriver Dagens Nyheter som tagit del av studien.
Vid sju års ålder hade 22,5 procent av alla barn utvecklat karies. Forskarna justerade sedan för övriga riskfaktorer som till exempel kön, mammans ålder och socioekonomiska faktorer. En faktor stack då ut: vilken plats barnen hade i syskonskaran.
Är man yngst i syskonskaran har man ökad risk för karies jämfört med sina äldre syskon. Och ju fler äldre syskon man har, desto större är risken att man får hål i tänderna.
– Vi ser tydligt att ordningen i syskonskaran ökar risken. Vi har inte tittat på orsaken men det finns olika hypoteser. En faktor kan vara utspädningshypotesen, att föräldrarnas tid ska delas på flera barn, föräldrarnas tid är ju ändlig, säger Annika Julihn övertandläkare på Folktandvården Stockholm och projektledare på ABC, Akademiskt barntandvårdscentrum, till Dagens Nyheter.
Barn nummer tre har 69 procent högre risk
Barn nummer två i syskonskaran har i snitt 17 procent högre risk att utveckla karies, barn tre har i snitt 47 procent högre risk. Det fjärde syskonet har 69 procent högre risk att utveckla karies, jämför med sina äldre syskon.
Småsyskon äter godis tidigare
Annat som resultaten visar var småsyskon ofta äter mer godis tidigare än sina äldre syskon, att pojkar har något högre risk att få hål i tänderna och att föräldrarnas utbildningsnivå, inkomst och ursprungsland hade betydelse.
Landets tandläkare bör dock redan nu fråga sina yngre patienter om de har syskon och ta reda på vilket nummer i syskonskaran patienten har, anser Annika Julihn.
- Dagens Nyheter - https://www.dn.se/sthlm/smasyskon-far-fler-hal-i-tanderna-enligt-ny-studie/
Källor
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta
Hosta är ett vanligt symtom som många gånger är ofarligt, men i vissa fall kan hostan vara tecken på någonting allvarligare. När ska man egentligen utreda vidare en patient som söker för hosta? Samtidigt skriver läkare ut alldeles för mycket hostmedicin i onödan, menar ...
-
Patientfall: Man med ömmande knöl på halsen
Orsaken till knöl på halsen varierar och risken för att det är cancer ökar betydligt med stigande ålder. Patienterna har ofta läst tvärsäkra påståenden på nätet om att ”cancerknölar inte gör ont”, vilket de alltså kan göra. Här kan du ta del av ett patientfall om knöl på halsen.
-
Sömnapnésyndrom
-
Extern otit
Ett ganska vanligt tillstånd i primärvården över hela världen. Extern otit innebär en inflammation i huden i hörselgången och orsakas av infektion, allergi eller hudsjukdom/eksem.
-
Dysfunktion i örontrumpeten
Dysfunktion i örontrumpeten (ETD) definieras som ett syndrom och kan uppstå när en av funktionerna av örontrumpeten inte fungerar som den ska. Den kliniskt mest relevanta dysfunktionen är bristande tryckutjämning och nedsatt ventilation av mellanörat.