Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Småsyskon får fler hål i tänderna

Har du många äldre syskon? Då kanske du också haft högre risk att få hål i tänderna jämfört med dina syskon, det menar forskare i en ny studie. 


Publicerad den: 2020-02-19

barn med hål i tänderna - karies
Annons

Vilken plats man har i syskonskaran verkar ha betydelse för förekomsten av karies hos barn. Det visar resultat från en ny studie som bygger på tanddata från alla barn mellan 3-7 år i Region Stockholm under 2000-talet. Forskarna har då tittat på cirka 65 000 barn, skriver Dagens Nyheter som tagit del av studien. 

Vid sju års ålder hade 22,5 procent av alla barn utvecklat karies. Forskarna justerade sedan för övriga riskfaktorer som till exempel kön, mammans ålder och socioekonomiska faktorer. En faktor stack då ut: vilken plats barnen hade i syskonskaran. 

Är man yngst i syskonskaran har man ökad risk för karies jämfört med sina äldre syskon. Och ju fler äldre syskon man har, desto större är risken att man får hål i tänderna.

Annons
Annons

– Vi ser tydligt att ordningen i syskonskaran ökar risken. Vi har inte tittat på orsaken men det finns olika hypoteser. En faktor kan vara utspädningshypotesen, att föräldrarnas tid ska delas på flera barn, föräldrarnas tid är ju ändlig, säger Annika Julihn övertandläkare på Folktandvården Stockholm och projektledare på ABC, Akademiskt barntandvårdscentrum, till Dagens Nyheter.  

Barn nummer tre har 69 procent högre risk

Barn nummer två i syskonskaran har i snitt 17 procent högre risk att utveckla karies, barn tre har i snitt 47 procent högre risk. Det fjärde syskonet har 69 procent högre risk att utveckla karies, jämför med sina äldre syskon. 

Småsyskon äter godis tidigare 

Annons
Annons

Annat som resultaten visar var småsyskon ofta äter mer godis tidigare än sina äldre syskon, att pojkar har något högre risk att få hål i tänderna och att föräldrarnas utbildningsnivå, inkomst och ursprungsland hade betydelse. 

Åldern på barnens mamma spelade också roll. Mammor under 25 år och över 35 år har fler barn med karies, varför det är så ska man forska vidare på, berättar Annika Julihn för DN. 

Landets tandläkare bör dock redan nu fråga sina yngre patienter om de har syskon och ta reda på vilket nummer i syskonskaran patienten har, anser Annika Julihn.

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/sthlm/smasyskon-far-fler-hal-i-tanderna-enligt-ny-studie/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.