Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Pediatrik

”ADHD är aktuellt över hela världen”

MartinHallå där Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö och Netdoktors expert inom ADHD hos barn, som nyligen besökte kongressen American Academy of Child Adolescent Psychiatry (AACAP) i San Diego.


Publicerad den: 2014-11-20

Annons

Vad är AACAP för typ av kongress?

– Det är en stor kongress som årligen arrangeras i USA. Den vänder sig främst till barn- och ungdomspsykiatriker, men brukar även locka andra grupper som exempelvis barnläkare och barnneurologer. Det är ett stort intresse för AACAP och läkare från hela världen åker till USA för att delta. För min del var det första gången på plats. 

Vad är dina intryck från kongressen? 

– Det var klart mäktigt, som alltid när man går på en stor internationell kongress. Sedan är det lite frustrerande att man inte hinner ta del av alla godbitar, föreläsningarna är så många och kolliderar ofta. Men mitt fokus låg på ämnen som gränsar mellan barnpsykiatri och barnneurologi. Där fick jag med mig en hel del nytt hem, bland annat om behandlingar.

Presenterades något nytt inom ADHD?

Annons
Annons

– Det talades mycket om ADHD överlag under kongressen. Det märks att ämnet är lika aktuellt i övriga världen som hemma i Sverige. En spännande del är att Sverige får ett nytt läkemedel mot ADHD inom något år. Läkemedlet är redan godkänt i USA och vänder sig till patienter med en mer komplex form av ADHD, exempelvis med tillhörande ångest. Behandlingen kan hjälpa mot symtom som vi hittills inte kommit åt med dagens läkemedel. Läkemedlet finns redan tillgängligt i Sverige, men kräver speciell licens. Något som alltså kommer förändras framöver. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.