”ADHD är aktuellt över hela världen”
Hallå där Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö och Netdoktors expert inom ADHD hos barn, som nyligen besökte kongressen American Academy of Child Adolescent Psychiatry (AACAP) i San Diego.
Vad är AACAP för typ av kongress?
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– Det är en stor kongress som årligen arrangeras i USA. Den vänder sig främst till barn- och ungdomspsykiatriker, men brukar även locka andra grupper som exempelvis barnläkare och barnneurologer. Det är ett stort intresse för AACAP och läkare från hela världen åker till USA för att delta. För min del var det första gången på plats.
Vad är dina intryck från kongressen?
– Det var klart mäktigt, som alltid när man går på en stor internationell kongress. Sedan är det lite frustrerande att man inte hinner ta del av alla godbitar, föreläsningarna är så många och kolliderar ofta. Men mitt fokus låg på ämnen som gränsar mellan barnpsykiatri och barnneurologi. Där fick jag med mig en hel del nytt hem, bland annat om behandlingar.
Presenterades något nytt inom ADHD?
– Det talades mycket om ADHD överlag under kongressen. Det märks att ämnet är lika aktuellt i övriga världen som hemma i Sverige. En spännande del är att Sverige får ett nytt läkemedel mot ADHD inom något år. Läkemedlet är redan godkänt i USA och vänder sig till patienter med en mer komplex form av ADHD, exempelvis med tillhörande ångest. Behandlingen kan hjälpa mot symtom som vi hittills inte kommit åt med dagens läkemedel. Läkemedlet finns redan tillgängligt i Sverige, men kräver speciell licens. Något som alltså kommer förändras framöver.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Många söker inte hjälp för barns sängvätning
Många barn har problem med sängvätning upp i skolåldern. Netdoktors undersökning bland över 800 föräldrar till barn som kissar i sängen visar att endast sex av tio familjer hade sökt hjälp av vården.
-
Impetigo (svinkoppor)
En bakteriell hudinfektionen som yttrar sig som vätskefyllda blåsor, vanligtvis lokaliserade i ansiktet men även på händer, handleder och bål. Svinkoppor drabbar omkring tre procent av alla barn någon gång.
-
Mässling (morbilli)
Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar vi känner till. Att vaccinera är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer, som exempelvis encefalit som drabbar 1 av 1000 sjuka.
-
Ny teknik kartlägger varför skärmtid för småbarn är skadligt
Hjärnforskaren Patricia Kuhls studie visar att en timmes skärmtid per vecka minskar småbarns ordförråd med fem till sex ord jämfört med barn som inte ser på skärm alls.