Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Pediatrik

Vill lägga ihop immunförsvarets pussel

Han forskar på autoinflammatoriska sjukdomar hos barn och tycker det är spännande att lägga ihop de olika pusselbitarna i immunsystemet. När han inte är på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus är han konsult på nationella barnsjukhuset i Costa Rica, varifrån han också handleder doktorander.

Annons

Tio snabba med Anders Fasth

Anders Fasth, professor och barnläkare, vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?

– Vi arbetar mycket för att i en nära framtid bättre kunna individualisera behandlingen av barn med reumatiska sjukdomar. Det är viktigt att rätt barn får rätt behandling, varken för litet behandling eller för mycket. Detta är viktigt med tanke på den allt mer avancerade och dyrbara terapi som vi kan erbjuda. Detta är både en fråga om patientsäkerhet och en fråga att hushålla med begränsade resurser.

Annons
Annons

– En annan stor fråga är hur vi ska vaccinera barn med reumatiska sjukdomar. Hittills har riktlinjerna kring detta varit luddiga och vi försöker nu på europeisk nivå att komma fram till nya gemensamma riktlinjer. Svårigheterna med vaccinationerna är bland annat att väga biverkningar mot nytta.

Vad står högst på din agenda inför våren?

– Det som gruppen sysslar med just nu handlar om autoinflammatoriska sjukdomar, det vill säga barn som får feber och ledvärk utan att det finns någon infektion eller något autoimmunt tillstånd som ligger bakom. De har fel på inflammationsregleringen och dessa barn har ofta en defekt som drabbar det som kallas det medfödda immunsystemet.

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

Annons
Annons

– Jag vet inte varför, men jag bestämde mig för att jag vill bli läkare redan när jag började gymnasiet.

Hur hamnade du inom ditt specialistområde?

– Jag fastnade för barns immunologiska sjukdomar dels för att det fanns förebilder inom läkarkåren och dels för att det fanns patienter som tidigt fångade mitt intresse. Det är spännande att lägga ihop de olika pusselbitarna i immunsystemet.

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?

– Det blir många olika möten, det är viktigt att möta folk för att diskutera.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Internet är den stora källan till information. Innan internet fanns fick vi vänta länge på att få läsa nya publikationer. Nu kan vi läsa nästan alla rapporter innan de ens är publicerade. Jag har också haft många doktorander på distans, bland annat från Costa Rica där jag även är konsult på nationella barnsjukhuset. Det hade inte varit möjligt utan internet.

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?

– Jag skulle kanske välja Hippokrates eftersom läkareden och de första etiska diskussionerna kommer från honom. Det skulle vara mycket intressant att höra hur han såg på relationen mellan patient och läkare.

Om du vann 5 miljoner, vad skulle du göra då?

– En del skulle gå till barn och barnbarn, sen skulle jag nog resa mer utanför arbetet. Men resten, ja, det vet jag inte vad skulle göra med.

Vilken är din favoritpryl?

– Datorn, jag har en bärbar Mac. Där finns all information, allt från musik till Skype. Den gör det enkelt att ha kontakt med både familjen, patienter och kollegor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.