Nyhet | Pediatrik

Hälsoproblem vanligare bland mindre socialt gynnade barn

Både fysiska och psykiska hälsoproblem är vanligare hos mindre socialt gynnade barn i Sverige. Den främsta orsaken är socioekonomiska skillnader, skriver Statens Folkhälsoinstitut, FHI, i ett pressmeddelande. – Barns och ungas uppväxtvillkor är en grundläggande förutsättning för utvecklingen av hälsa och det är viktigt att barn har så likvärdiga möjligheter till en god start i livet som möjligt, säger Anna Bessö, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-05-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Både fysiska och psykiska hälsoproblem är vanligare hos mindre socialt gynnade barn i Sverige. Den främsta orsaken är socioekonomiska skillnader, skriver Statens Folkhälsoinstitut, FHI, i ett pressmeddelande.

– Barns och ungas uppväxtvillkor är en grundläggande förutsättning för utvecklingen av hälsa och det är viktigt att barn har så likvärdiga möjligheter till en god start i livet som möjligt, säger Anna Bessö, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut.

Annons
Annons

Enligt FHI bör insatser riktas på att öka möjligheten för barn och ungdomar att avsluta skolan med fullständiga betyg. Nära en fjärdedel av eleverna i årskurs nio uppnår inte slutbetyget godkänd i alla lästa ämnen, och drygt tio procent uppnår inte behörighet till gymnasiet.

Utbildning är ett av de främsta sätten att främja hälsa, enligt FHI som menar att det finns ett samband mellan skolgång och hälsa.

    Källor

  • Statens Folkhälsoinstitut - http://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/Skillnader-i-uppvaxtvillkor-bland-barn-och-unga/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons