Dags för tredje nationella konferensen i kognitiv medicin
Hallå där Mikael Nornholm, specialist i allmän vuxenpsykiatri och företagsläkare vid Lunds universitet, som ska besöka årets nationella konferens i kognitiv medicin. Mötet arrangeras i Stockholm av Svensk förening för Kognitiv Medicin.
Öka din kunskap om migrän
Migrän är en typ av neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Sjukdomen leder till nedsättning av både fysisk och psykisk funktionsförmåga, och har därför en stor negativ inverkan på livskvaliteten och medför dessutom stora samhällskostnader.
Vilket tema har årets konferens?
– Det här är SKF:s tredje konferens och den har fokus på försäkrings-
och rehabiliteringsmedicin. Vi kommer diskutera hinder men även möjligheter för individers aktivitet, trots lindriga som såväl svårare minnesstörningar.
Jag är själv delaktig i planeringen av konferensen och har bidragit med idéer till tema, framförallt årets. Föreningens tidigare teman har varit allt från transkulturell psykiatri till informations- och kommunikationsteknologi inom sjukvården.
Vi i föreningen blickar ständigt framåt, och besökare som fått ett intresse för kognitiv medicin återkommer till kongressen år efter år och det tolkar jag som uppskattning.
Att nya medlemmar och andra intressenter dyker upp vid varje tillfälle är också intressant. Föreningen har ju både en hemsida, som lanserades redan 1996, samt en Facebooksida.
Vilka vänder sig mötet till?
– Konferensen är riktad till samtliga verksamhetsområden som har patienter eller klienter med minnesstörningar. Det kan gälla såväl ADHD/ADD spektrum, psykiatriska sjukdomar som depression, bipolära tillstånd och schizofreni. Men också utmattningssyndrom, sena effekter av stroke, förstadier till Alzheimers sjukdom eller andra neurologiska sjukdomstillstånd som presenterar sig med kognitiv svikt.
Dessutom är mötet ett tillfälle för Försäkringskassan, som tillsammans med experter på området, diskutera sådant de upplever är en del av vardagen kring handläggning av ärenden. Framförallt torde företagshälsovården kunna bidra med ”in-puts” från sin situation.
Är det någon särskild föreläsning du ser fram emot?
– Lars Nyberg från Umeå är alltid spännande att lyssna på, framförallt när han förklarar hjärnans komplicerade kommunikationssystem applicerat på hur vi människor blandar tankar och känslor, och använder oss av såväl medvetna som omedvetna strategier.
Mycket handlar om tankar och känslor och balansen mellan dem är viktigast, oavsett vem du är som person. Professorerna Anders Wallin (som även är SKF:s ordförande) och Lars-Olof Wahlund har dessutom alltid instick av reflektion och vision i sina framföranden.
Händer det mycket inom området kognitiv medicin?
– Kognitiv medicin är mycket mer än just ”medicin” - såväl kognitiva filosofer som civilingenjörer på Ericsson sysslar med detta. Exemplen är också många inom medicinen: däribland professor emeritus Marie Åström vid Karolinska institutet som länge har fokuserat på symtom vid utmattningssyndrom.
Jag tänker även på professor Åsa Hammar i Bergen, Norge, som studerar kognitiva symtom vid depression – alla deras åstadkommanden är lika viktiga. Sannolikt kommer området kognitiv medicin att utvecklas ännu mer framöver, för ju mer vi använder lösningar som Smart-Cards och fingeravtrycksläsare, desto mindre använder vi minnet och våra funktioner.
Jag tror att oavsett sjukdom eller livsstil kommer vi successivt tappa våra individuella exekutiva förmågor, som exempelvis planering och slutledning.
Ska du besöka årets nationella konferens i kognitiv medicin? Kommentera gärna direkt under artikeln.
-
Depression
Det mest typiska symtomet för depression är sänkt grundstämning och glädjelöshet. Siffror på hur vanlig depression är uppskattas till 15–20 procent av befolkningen när det gäller livstidsrisk.
-
Lär dig känna igen patienter med riskbeteende för hepatit C-smitta
Kunskapen om risktagande och möjlighet till behandling för hepatit C är otillräcklig på flera håll inom vården.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Otillräcklig vård av hepatit C vid injektionsmissbruk
För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa
Att vara föräldraledig har visat sig vara ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. Effekten verkar dessutom finnas kvar längre fram i livet – främst bland mammor. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet.
-
Adhd-läkemedel hjälpte vid amfetaminberoende
En viss typ av adhd-medicin tycks ge positiv effekt vid amfetaminberoende. Det visar ny svensk forskning.