Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Film | Psykiatri

Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra

Tommy Mellberg, 53 år, har 35 års narkotikabruk bakom sig och ungefär 25 år i hemlöshet. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri och frisk från sin hepatit C. Han arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening – där han hjälper andra med missbruk och är stöd vid testning och behandling för hepatit C. Om det berättar han i en intervju här.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-01-26

Annons

Det var i början på 90-talet som Tommy Mellberg fick sin hepatit C-diagnos.

– Då mätte man bara om man var positiv eller negativ, det fanns ju inga mediciner. Jag visste ganska lite om det där, säger Tommy.

Annons
Annons

På den tiden var det mest prat om hiv, förklarar Tommy och efter att han fått sin diagnos hände inte så mycket.

– Jag fick en kort information om att jag stod under smittskyddslagen och sen var det inget mer med det, säger han.

Det kom att dröja flera år innan Tommy blev frisk från sin hepatit.

Ny arena för testning och behandling av hepatit C

Tommy är en av dem som har fått behandling med de nya läkemedlen för hepatit C och idag uppmuntrar han alla som riskerar att bära på smittan att testa sig och genomgå behandling. Något som sedan ett par år tillbaka är möjligt att göra på Stockholms Brukarförening, genom det så kallade Linkage C-projektet.

Annons
Annons

Om Linkage C

Detta unika pilotprojekt startade 2018 och syftar till att nå hepatit C-smittade där de finns istället för att de ska komma till vården. Det har visat sig att många patienter med konstaterad hepatit C, där den främsta gruppen får det genom att injicera droger, försvinner från infektionsmottagningen. Av 100 som testar positivt brukar man säga att endast 10 går vidare till behandling, på grund av långa processer och djup misstro till den traditionella vården. När WHO presenterade målet om att eliminera hepatit C till 2030 fick man hitta nya vägar att komma i kontakt med patienterna igen.

Linkage C är ett tidsbegränsat samarbetsprojekt mellan Karolinska Sjukhuset, Gilead, MSD (och tidigare även AbbVie)

En dag i veckan kommer ett team sköterskor till Brukarföreningen där de erbjuder drop-in för hepatit C-testning. Främst är det personer med pågående injektionsmissbruk som kommer dit. Om de bär på hepatit C kan de få sin behandling på plats, istället för att åka till sjukhuset och passa tider.

LÄS ÄVEN: Intervju med två av dem som arbetar i projektet Linkage C

Att sjukvården söker upp personer i riskgruppen är nytt i Sverige och har förändrat livet för många personer, bland annat för Tommy.

– Man kan väl säga att det har påverkat mig såtillvida att jag har insett att hepatit C definitivt är mycket smittsammare än vad hiv är men också att det är dödligt. Innan jag blev ren, så att säga, blev jag mer aktsam med sprutor. I min yrkesroll här på Brukarföreningen har det påverkar mig så att jag försöker få folk att inte dela sprutor med varandra, säger han.

Inget krav på drogfrihet

Den tidigare interferonbaserade behandlingen mot hepatit C gav svåra biverkningar, något som har jämförts med att ha influensa i ett år. För det var så lång tid behandlingen ofta tog och sjukvården krävde att patienten skulle vara drogfri innan behandlingen inleddes.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Det var 2014 som det direktverkande antivirala läkemedlet mot hepatit C kom. En behandling som går snabbare och knappt har några biverkningar eftersom den enbart riktas mot hepatit C-virus, vilket den tidigare behandling inte gjorde. Idag kräver inte heller sjukvården att patienten är drogfri.

– Behandlingen var som att äta ett huvudvärkspiller varje dag. Jag märkte ingenting. Fantastisk behandling. Fruktansvärt dyr när jag gjorde den. Efter tre veckor gjorde man ett test och mätte virusmängd och då var jag redan virusfri. Min behandling tog åtta veckor och jag har inte blivit återsmittad, säger Tommy.

Cirka 97 procent blir friska efter första behandlingsförsöket

Genom Linkage C har ungefär 300 patienter fått behandling för sin hepatit på plats, bland annat på Brukarföreningen. Av de som startar en behandling blir cirka 97 procent friska efter första behandlingsförsöket, jämfört med knappt hälften av de som fick den tidigare behandlingen.

Vissa av dem som kommer till Brukarföreningen för att få sin behandling har varken telefon eller bostad. Genom individuella lösningar får de hjälp med att hålla koll på sin medicin och sköterskorna är hela tiden tillgängliga för frågor.

– Det har funnits tid till samtal och till det som man kanske inte hinner med på en mottagning på samma sätt, säger Maria Edenman, Undersköterska och projektadministratör för Linkage C.

Samtidigt menar hon och hennes kollegor att sjukvården generellt kan bli bättre på den punkten – att våga ta upp frågan om hepatit C med patienten – och att det är något som krävs för att minska smittspridningen. Därför behöver kunskapen om patientgruppen och då framförallt om beroendesjukdomen bli bättre inom professionen, menar Maria Edenman.

Fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk

I NetdoktorPro:s fortbildningskurs, som är faktagranskad av överläkare Soo Aleman, erbjuds du som läkare den senaste kunskapen om hepatit C vid injektionsmissbruk. Även annan sjukvårdspersonal som kommer i kontakt med patientgruppen kan ha stor nytta av att gå kursen.

Fortbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor följt av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen. Att genomföra fortbildningen tar ungefär 15 minuter och alla svar är anonyma.

Läs mer och fortbilda dig här >>


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.