Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psykiatri

Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa

Att vara föräldraledig har visat sig vara ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. Effekten verkar dessutom finnas kvar längre fram i livet – främst bland mammor. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet.


Lovisa
Publicerad den: 2023-01-10

Annons
Forskare från institutionen för global hälsa vid Karolinska institutet och institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet har efter ha gått igenom 45 olika studier från  länder som erbjuder garanterad föräldraledighet dragit slutsatsen att ledigheten skyddar mot psykisk ohälsa.  Både när det gäller depression, allmän mental ohälsa, mental ångest, utbrändhet och behov av psykisk vård. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet. 

 

– De fördelaktiga effekterna är förknippade med mer generösa system för föräldraledighet, till exempel med längre ledighet, säger Amy Heshmati, doktorand och studiens förstaförfattare, till forskningssajten forskning.se.

Vanligt med psykiska besvär efter förlossning 

Enligt Sol P Juárez, en av medförfattarna till studien, är psykiska besvär efter förlossningen relativt vanliga: tio till tjugo procent av mammorna och upp till tio procent av papporna drabbas.

Nu kan forskarna se att de positiva effekterna av föräldraledighet sitter i även längre fram i livet – för mammor. För pappor däremot är den positiva effekten mer kortvarig.

– Även om vi hittade bevis på skyddande effekter som varar flera år efter förlossningen och senare i livet, behövs mer forskning för att styrka detta, säger Amy Heshmati, till forskning.se.

 

    Källor

  • Omni - https://omni.se/studie-foraldraledighet-skyddar-mot-psykisk-ohalsa/a/76q018

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.