Fortsatt stor spridning av hepatit C bland personer som injicerar droger
Under 2018 smittades närmare 700 personer i Sverige av hepatit C genom injektion av droger, vilket gör smittvägen till den fortsatt vanligaste i landet. Samtidigt syns en sjunkande trend där utökad tillgång till sprutbyten kan vara en av förklaringarna. Men tillgången är ojämnt fördelad och för att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé som är medicinskt ansvarig för Sprutbytet i Malmö.

Av de 16 miljoner individer som beräknas injicera droger världen över uppskattas tio miljoner ha antikroppar mot hepatit C (HCV). Cirka 70 procent av dem har en kronisk infektion.
– På de flesta håll i västvärlden har man genom vårdhygieniska vårdinsatser i hög grad stoppat blodsmittespridning inom hälso- och sjukvård, så att den viktigaste smittvägen här numera utgörs av delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger, säger Marianne Alanko Blomé, specialistläkare och medicinskt ansvarig för sprutbytet i Malmö.
Hon har, tillsammans med överläkare och docent Soo Aleman, faktagranskat NetdoktorPros fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk. Där får deltagaren följa ett patientfall i fem delar.
Fortbildning: Hepatit C vid injektionsmissbruk »
Vårdinsatserna för hepatit C skiljer sig åt i landet
Under 2018 rapporterades 692 fall av hepatit C i Sverige där individerna smittats genom injektion av droger. Det innebär en minskning jämfört med tidigare år, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Något som myndigheten delvis förklarar genom att man testar för hepatit C i sprututbytesprogram. På vissa sprutbyten erbjuds numera även utredning av leverskada och behandling på plats. Samtidigt är smittvägen fortfarande den vanligaste för infektion av hepatit C.
– Patienterna finns överallt men sprutbytestillgången är fortsatt ojämnt fördelad. I Skåne har vi haft byten sedan mitten av 80-talet och har en god tillgång. Numera med fyra byten, ett i varje distrikt, vid varje befintlig infektionsklinik. Dessutom är tillgången till beroendevård här bättre än i en del andra delar av landet, säger Marianne Alanko Blomé och fortsätter:
– Det första bytet utanför Skåne öppnades i Kalmar 2011 och i Stockholm 2013. Totalt finns 15 stycken i bruk , varav tre beviljades under 2018 (Region Västerbotten, Västra Götalandsregionen och Region Värmland).
Eliminera hepatit C till år 2030
WHO:s mål är att eliminera hepatit C som folkhälsohot till år 2030 och för att Sverige ska ha en chans att nå målet krävs det större krafttag, menar Marianne Alanko Blomé.
– Patienterna måste fångas upp genom gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, säger hon.
De som lever med en kronisk hepatit C-infektion riskerar att på sikt utveckla komplikationer som levercirrhos och hepatocellulär cancer. Då behandlingsmöjligheterna under de senaste åren har förbättrats, samtidigt som utredningsgången förenklats, kan detta undvikas. Enligt gällande svenska riktlinjer ska alla med hepatit C erbjudas behandling, oavsett grad av leverskada.
Under 2017 överlämnade åtta experter inom beroendefrågor och infektionsmedicin ett konsensusdokument till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Socialutskottet. Där beskriver de vikten av att alla måste nås för behandling av hepatit C, inklusive de som smittats via injicering av droger.
– Som en av de åtta kan jag säga det gemensamma arbetet kan ha bidragit till att en nationell gemensam handlingsplan nu kommer att tas fram. Responsen har överlag varit mycket positiv och intresse och entusiasm finns, inte minst bland brukarna själva, men även bland vårdgivare, säger Marianne Alanko Blomé.
2019 publicerade Folkhälsomyndigheten rekommendationer om hur arbetet bör bedrivas för att nå WHO:s mål. Enligt myndigheten är även en nationell handlingsplan nära att realiseras.
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Så minskar du stressen under ledigheten
Semester och ledighet väntar runt knuten, men den efterlängtade ledigheten kan hos många störas av stress och press. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
-
Svår covid-19 kopplas till depression och ångest
Personer som till följd av covid-19 infektion blev sängliggande i minst en vecka har visat sig i högre grad ha problem med ångest och depression. Detta i jämförelse med de som fick lindrigare symptom eller var friska.
-
Depression
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.