Hur tar man bäst upp en alkoholanamnes?
Att möta en patient som har eller som man misstänker har alkoholproblem är en sak – men att ställa frågan och möta problemet är en annan.
”Att ge handfasta råd inför ett möte med en patient med alkoholproblem vållar problem redan inledningsvis, eftersom man då måste fråga om det är patienten som söker på grund av alkoholproblem eller om det är läkaren som misstänker att patienten har ett alkoholproblem. Det är nämligen betydligt fler som har hälsoproblem relaterade till alkohol än som söker för sådana” inleder Lars Håkan Nilsson de handfasta råden vid mötet med patienter med alkoholproblem på NetdoktorPro.
Att vården brister i att fråga patienter om alkoholvanor har tidigare uppmärksammats på Netdoktor. Hur inleder jag ett samtal om alkohol med en patient? När frågar jag om alkoholkonsumtionen och hur tar jag bäst upp en alkoholanamnes?
I en chatt gav Lars Håkan Nilsson svar på frågor från personal inom vårdsektiorn samt till så väl anhöriga som till personer som undrar över sin egen alkoholkonsumtion.
Utdrag från chatten:
Fråga: Alkoholmarkörer
Tacksam för din syn på alkoholmarkörer och regelbunden provtagning med ffa B-PETH (Fosfatidyletanol) och CDT med regelbunden återkoppling till individen för att minska alkoholkonsumtionen? Vad kan anses vara ett godtagbart värde på B-PETH för att det ska motsvara en rimlig konsumtion?
Öka din kunskap om migrän
Migrän är en typ av neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Sjukdomen leder till nedsättning av både fysisk och psykisk funktionsförmåga, och har därför en stor negativ inverkan på livskvaliteten och medför dessutom stora samhällskostnader.
Mvh
BW, Företagsläkare
Lars Håkan Nilsson svarar:
B-PETH och CDT är ju just vad dom sägs vara, dvs alkoholmarkörer. Jag är van att använda gamma-GT som har fördelen att vara en markör för leverskada/påverkan. Mina erfarenheter av konsumtionsdiskussioner med patienter är att de ofta är i underkant. Det är enklare att motiver förslag till minskad konsumtion med att din lever är påverkad än att "din konsumtion är för hög". Ska jag välja så tycker jag CDT är bättre för att det finns ett "cut-off" värde.
B-PETH har olika nivåer för konsumtionen och ska man se på "riskkonsumtion" så bör värdet vara
Fråga: Ta upp frågan om alkoholberoende med patient?
Jag arbetar som AT-läkare och undrar om du har några tips hur jag på bästa sätt ska ta upp frågan om alkoholberoende med mina patienter?
Lars Håkan Nilsson svarar:
Du gör det enklast vid ett vanligt mottagningsbesök när du pratar om kost och livsstil. Diskuterar du kost i form av socker i kaffet, lättmjölk eller standardmjölk då kan du på ett neutralt sätt tala om andra måltidsdrycker.
På akutmottagningen är det alltid bra att ha ett etanol i serum vid exempelvis en cykelskada eller likanande. Då kan man utgå från det.
Fråga: Sömn och alkohol
Människor brukar vara väl medvetna om kaffets negativa inverkan på sömnen för de flesta människor, men upplever i mitt arbete att folk är tämligen okunniga om alkoholens negativa inverkan på sömnen (även vid relativt måttliga mängder) och att detta kan få sekundära effekter med dagtrötthet, försämrad koncentration, ökad stresskänslighet etc, som man kanske inte direkt kopplar till alkoholkonsumtionen. Tacksam för din kommentar!
Lars Håkan Nilsson svarar:
Efter högre alkoholintag blir resultatet ofta sedering och djupare sömn. Det innebär mindre rem-sömn, ett mönster som man ser även vid läkemdelsintag (bensodiazepiner). När alkoholen sedan går ur kroppen (förhoppningsvis) sker en aktivering av CNS, vilket brukar resultera i tidigt uppvaknande, ibland med ångest.
Vid alla typer av sömnstörningar bör alkholanamnesen penetreras.
Läs chatten i sin helhet på Netdoktor.se
-
Depression
Det mest typiska symtomet för depression är sänkt grundstämning och glädjelöshet. Siffror på hur vanlig depression är uppskattas till 15–20 procent av befolkningen när det gäller livstidsrisk.
-
Lär dig känna igen patienter med riskbeteende för hepatit C-smitta
Kunskapen om risktagande och möjlighet till behandling för hepatit C är otillräcklig på flera håll inom vården.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Otillräcklig vård av hepatit C vid injektionsmissbruk
För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa
Att vara föräldraledig har visat sig vara ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. Effekten verkar dessutom finnas kvar längre fram i livet – främst bland mammor. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet.
-
Adhd-läkemedel hjälpte vid amfetaminberoende
En viss typ av adhd-medicin tycks ge positiv effekt vid amfetaminberoende. Det visar ny svensk forskning.