Så mår tsunamins överlevare – femton år efter katastrofen
En rapport från Uppsala Universitet visar nu en sammanställd bild av forskning som bedrivits kring de psykosociala följderna av flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004.
Kunskapscentrum för katastrofpsykologi vid Uppsala universitet har i en rapport sammanfattat vad vi har lärt oss om följderna för de människor i Norden som drabbades.
En av rapportens viktigaste slutsatser är att även om en katastrof bara varat under en kort period kan den leda till svåra och långvariga besvär – även om man inte uppvisat tidigare sårbarhet för psykisk ohälsa. Enligt rapporten fanns det fortfarande många som levde med posttraumatiska stressreaktioner sex år efter händelsen. Samtidigt visar också sammanställningen att en majoritet av de barn och vuxna som överlevde faktiskt har klarat sig bra.
– Många har kunnat komma över eller bearbetat det här säger Psykologen och forskaren Kerstin Bergh Johannesson som har följt några av de människor som på ett eller annat sätt har kopplingar till katastrofen.
Föräldrarnas hälsa påverkar barnens återhämtning
Ytterligare slutsatser som kunnat göras handlar bland annat om att föräldrarnas hälsa och det sociala sammanhanget har betydelse för hur barn klarar påfrestningar efter exponering för en traumatisk händelse. Även det som sker efter själva katastrofen har en betydelsefull roll för de drabbades återhämtning, inte minst tillgängligheten till ett stöd från det sociala nätverket.
Hoppas kunna bidra till bättre beredskap
Forskningsresultaten visar tydligt vikten av en medvetenhet om att utsatthet för trauman kan generera behov av stöd och behandling under lång tid. Den samlade kunskap som forskningen genererat hoppas man ska kan kunna bidra till en bättre krisberedskap om något liknande skulle hända igen.
- Uppsala Universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=13804&typ=artikel
Källor
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Kvinna, 49 år, med alkoholmissbruk
Patienten Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Hon besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden. Hur går du vidare?
-
Svår covid-19 kopplas till depression och ångest
Personer som till följd av covid-19 infektion blev sängliggande i minst en vecka har visat sig i högre grad ha problem med ångest och depression. Detta i jämförelse med de som fick lindrigare symptom eller var friska.
-
Depression
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.