Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Så mår tsunamins överlevare – femton år efter katastrofen

En rapport från Uppsala Universitet visar nu en sammanställd bild av forskning som bedrivits kring de psykosociala följderna av flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-26

Annons

Kunskapscentrum för katastrofpsykologi vid Uppsala universitet har i en rapport sammanfattat vad vi har lärt oss om följderna för de människor i Norden som drabbades.

En av rapportens viktigaste slutsatser är att även om en katastrof bara varat under en kort period kan den leda till svåra och långvariga besvär – även om man inte uppvisat tidigare sårbarhet för psykisk ohälsa. Enligt rapporten fanns det fortfarande många som levde med posttraumatiska stressreaktioner sex år efter händelsen. Samtidigt visar också sammanställningen att en majoritet av de barn och vuxna som överlevde faktiskt har klarat sig bra.


– Många har kunnat komma över eller bearbetat det här säger Psykologen och forskaren Kerstin Bergh Johannesson som har följt några av de människor som på ett eller annat sätt har kopplingar till katastrofen.

Annons
Annons

Föräldrarnas hälsa påverkar barnens återhämtning

Ytterligare slutsatser som kunnat göras handlar bland annat om att föräldrarnas hälsa och det sociala sammanhanget har betydelse för hur barn klarar påfrestningar efter exponering för en traumatisk händelse. Även det som sker efter själva katastrofen har en betydelsefull roll för de drabbades återhämtning, inte minst tillgängligheten till ett stöd från det sociala nätverket.

Hoppas kunna bidra till bättre beredskap

Forskningsresultaten visar tydligt vikten av en medvetenhet om att utsatthet för trauman kan generera behov av stöd och behandling under lång tid. Den samlade kunskap som forskningen genererat hoppas man ska kan kunna bidra till en bättre krisberedskap om något liknande skulle hända igen.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala Universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=13804&typ=artikel

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.