Nyhet | Psykiatri

Specifikt protein hjälper mot depression

Nu kan forskare ha hittat en ny behandlingsväg för depression som orsakas av stress. Genom att tillföra mer av ett särskilt protein i hjärnan visade försöksdjuren på färre symtom av depression.

Publicerad den: 2014-11-14
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskningen har gjorts vid ett amerikanskt universitet och studien är utförd på möss. Genom att placera ett gäng klena möss tillsammans med större och starkare möss, utvecklade den förstnämnda musgruppen depressionssymtom.

Därefter gav forskarna de deprimerade mössen mer av ett protein i en särskild nervcellstyp i en utvald region av hjärnan. Proteinet heter beta-catenin och är en viktig signalsubstans i hjärnans nervceller. Då såg plötsligt forskarna att mössen visade färre symtom på depression.

Annons
Annons

Nästa steg var att undersöka de ämnen som är inblandade i tillverkningen av det skyddande proteinet beta-catenin. Forskarna fann då samma sak: att det ämne som är med och reglerar catenintillverkningen är avgörande för hur mössen kunde hantera stress.

Nu hoppas man att detta reglerande ämne, ett så kallat microRNA, ska kunna bana väg för nya och bättre behandlingsmetoder för depression. Men först krävs fler studier.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6017170

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons