Studie: Antidepressiva bedöms långsiktigt säkra
Det saknas bevis för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser, visar en ny stor studie som tidskriften Forskning och Framsteg rapporterar om.

En internationell grupp forskare har gjort den största översiktsstudien i sitt slag. Efter att ha granskat 45 metastudier slår forskarna fast att det saknas evidens, det vill säga belägg, för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser så som ökad självmordsrisk.
Har funnits felmarginal i resultaten
Frågan om antidepressiva kan påverka den psykiska hälsan negativt över tid har länge diskuterats. När forskarna sammanställde datan i den aktuella studien syntes ett visst samband till negativa effekter, men detta överbevisas senare i processen.
Eftersom samtliga studier var observationsstudier, det vill säga att deltagarna inte fördelats slumpmässigt, fanns inte heller någon felmarginal i resultaten. När forskarna justerade det blev sambandet betydligt svagare mellan läkemedlet och de negativa konsekvenserna, och inte längre statistiskt signifikant.
– Förmodligen är det den underliggande sjukdomen i sig som orsakar de negativa effekterna. Men vi behöver ännu fler studier som fokuserar på just det för att veta exakt, säger Elena Dragioti, huvudförfattaren bakom studien och docent vid Linköpings universitet, till Forskning och Framsteg.
Fortbildning: Vad vet du om icke-hormonella preventivmetoder?
Framöver hoppas hon att de som tvekat kring att börja med antidepressiva ska kunna ta ett lättare beslut numera.
– Kanske kan det hjälpa dem som behöver träffa en psykiater, men har undvikit det för att de hört talas om att det ska finnas negativa långsiktiga effekter, säger Elena Dragioti.
Forskningsresultaten presenterades i tidskriften JAMA Psychology.
- Forskning och Framsteg - https://fof.se/artikel/antidepressiva-bedoms-vara-langsiktigt-sakra
Källor
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Kvinna, 49 år, med alkoholmissbruk
Patienten Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Hon besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden. Hur går du vidare?
-
Svår covid-19 kopplas till depression och ångest
Personer som till följd av covid-19 infektion blev sängliggande i minst en vecka har visat sig i högre grad ha problem med ångest och depression. Detta i jämförelse med de som fick lindrigare symptom eller var friska.
-
Depression
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.