Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Studie: Antidepressiva bedöms långsiktigt säkra

Det saknas bevis för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser, visar en ny stor studie som tidskriften Forskning och Framsteg rapporterar om. 


Publicerad den: 2019-10-23

Studie: Antidepressiva bedöms långsiktigt säkra
Annons

En internationell grupp forskare har gjort den största översiktsstudien i sitt slag. Efter att ha granskat 45 metastudier slår forskarna fast att det saknas evidens, det vill säga belägg, för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser så som ökad självmordsrisk. 

Har funnits felmarginal i resultaten

Frågan om antidepressiva kan påverka den psykiska hälsan negativt över tid har länge diskuterats. När forskarna sammanställde datan i den aktuella studien syntes ett visst samband till negativa effekter, men detta överbevisas senare i processen.

Eftersom samtliga studier var observationsstudier, det vill säga att deltagarna inte fördelats slumpmässigt, fanns inte heller någon felmarginal i resultaten. När forskarna justerade det blev sambandet betydligt svagare mellan läkemedlet och de negativa konsekvenserna, och inte längre statistiskt signifikant.

Annons
Annons

– Förmodligen är det den underliggande sjukdomen i sig som orsakar de negativa effekterna. Men vi behöver ännu fler studier som fokuserar på just det för att veta exakt, säger Elena Dragioti, huvudförfattaren bakom studien och docent vid Linköpings universitet, till Forskning och Framsteg.

Fortbildning: Vad vet du om icke-hormonella preventivmetoder?

Framöver hoppas hon att de som tvekat kring att börja med antidepressiva ska kunna ta ett lättare beslut numera.

– Kanske kan det hjälpa dem som behöver träffa en psykiater, men har undvikit det för att de hört talas om att det ska finnas negativa långsiktiga effekter, säger Elena Dragioti.

Annons
Annons

Forskningsresultaten presenterades i tidskriften JAMA Psychology.

Läs även: Depression

    Källor

  • Forskning och Framsteg - https://fof.se/artikel/antidepressiva-bedoms-vara-langsiktigt-sakra

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons