
Studie: Antidepressiva bedöms långsiktigt säkra
Det saknas bevis för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser, visar en ny stor studie som tidskriften Forskning och Framsteg rapporterar om.
En internationell grupp forskare har gjort den största översiktsstudien i sitt slag. Efter att ha granskat 45 metastudier slår forskarna fast att det saknas evidens, det vill säga belägg, för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser så som ökad självmordsrisk.
Har funnits felmarginal i resultaten
Frågan om antidepressiva kan påverka den psykiska hälsan negativt över tid har länge diskuterats. När forskarna sammanställde datan i den aktuella studien syntes ett visst samband till negativa effekter, men detta överbevisas senare i processen.
Eftersom samtliga studier var observationsstudier, det vill säga att deltagarna inte fördelats slumpmässigt, fanns inte heller någon felmarginal i resultaten. När forskarna justerade det blev sambandet betydligt svagare mellan läkemedlet och de negativa konsekvenserna, och inte längre statistiskt signifikant.
– Förmodligen är det den underliggande sjukdomen i sig som orsakar de negativa effekterna. Men vi behöver ännu fler studier som fokuserar på just det för att veta exakt, säger Elena Dragioti, huvudförfattaren bakom studien och docent vid Linköpings universitet, till Forskning och Framsteg.
Fortbildning: Vad vet du om icke-hormonella preventivmetoder?
Framöver hoppas hon att de som tvekat kring att börja med antidepressiva ska kunna ta ett lättare beslut numera.
– Kanske kan det hjälpa dem som behöver träffa en psykiater, men har undvikit det för att de hört talas om att det ska finnas negativa långsiktiga effekter, säger Elena Dragioti.
Forskningsresultaten presenterades i tidskriften JAMA Psychology.
- Forskning och Framsteg - https://fof.se/artikel/antidepressiva-bedoms-vara-langsiktigt-sakra
Källor
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Så minskar du stressen under ledigheten
Semester och ledighet väntar runt knuten, men den efterlängtade ledigheten kan hos många störas av stress och press. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Psykossjukdomar
Årligen drabbas cirka 23 personer per 100 000 innevånare i någon psykossjukdom, vilka omfattar schizofreni, den vanligaste psykossjukdomen, vanföreställningssyndrom, schizoaffektiv psykos och kort reaktiv psykos.
-
ADHD behandlas i större utsträckning idag
Vi ställer några frågor till vår expert Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Somatoforma syndrom
Somatisering föreligger när psykologiskt eller emotionellt obehag manifesterar sig i form av fysiska symtom som inte kan förklaras medicinskt.
-
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, är ett tillstånd som kan uppstå efter allvarliga eller långvariga psykiska trauman som olyckor, krig, katastrofer och övergrepp.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu