Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Förebygga ledgångsreumatism med p-piller

P-piller kopplas till signifikant lägre risk för att utveckla ledgångsreumatism, visar en stor observationsstudie av forskare vid Karolinska InstitutetResultaten är nu publicerad i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-21

Annons
Genom att analyserade data från det svenska EIRA-projektet (Swedish Epidemiological Investigation of Rheumatoid Arthritis) kunde forskarna studera huruvida det finns ett samband mellan ledgångsreumatism (reumatoid artrit) och p-pilleranvändning.
Studien inkluderade kvinnor i södra och mellersta Sverige mellan 1996 och 2014. Under tidsperioden diagnostiserades 2 809 kvinnor med ledgångsreumatism, vilka därefter jämfördes med en kontrollgrupp bestående av 5 312 slumpmässigt utvalda kvinnor i samma ålder.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Betydligt lägre risk bland p-pilleranvändare

Kvinnorna fick svara på frågor om bland annat p-pilleranvändning, livsstil och utbildning. För att kontrollera förekomsten av ACPA-antikroppar (anti-citrullinated protein antibodies) togs även blodprover – en metod där 90 procent av de som testas positiva för ACPA-antikroppar har ledgångsreumatism.

Hos de kvinnor som var aktiva p-pilleranvändare var risken 15 procent lägre för att utveckla ACPA-positiv ledgångsreumatism och 13 procent lägre hos tidigare p-pilleranvändare, jämfört med kvinnor som aldrig hade tagit p-piller. P-pilleranvändning i över sju år kunde kopplas till 19 procent lägre risk för att utveckla både ACPA-positiv och ACPA-negativ ledgångsreumatism.

Dock kan inte forskarna dra några säkra slutsatser om orsakssamband då det är en observationsstudie. Vidare saknades information om p-pillertyp och dos.

Annons
Annons

 

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/p-piller-kopplas-till-minskad-risk-for-ledgangsreumatism

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.