Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Vitaminbrist – en trolig orsak till migrän

Vad migrän beror på har hittills varit en gåta för forskarna, men ett nytt forskarprojekt visar på ett tydliga samband mellan migrän och brist på vissa vitaminer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-30

Annons

Svår huvudvärk, illamående, synrubbningar och känslighet för ljus, ljud, lukter och beröring. Enligt WHO lider nära en miljard människor av migrän och orsaken är oklar. Men på American Headache Societys årliga möte presenterades en studie som kan innebära ett genombrott inom forskarvärlden.

Forskningsprojektet inkluderade nära 7 700 personer vilkas vitaminnivåer jämfördes med deras tendens att få migrän. Resultatet visar på en signifikant koppling mellan migrän och brist på vissa vitaminer – D-vitamin, riboflavin, folat och coenzym Q10.

Annons
Annons

Migrän drabbar män och kvinnor olika forskarnas förklaring är att kroppen påverkas olika av vitaminerna. Kvinnor drabbas ofta hårdare vilket kan bero på att kvinnor i högre grad reagerar på brist på coenzym Q10. Samtidigt påverkas män kraftigare på avsaknad av D-vitamin, men den är lättare att fylla på kroppen med. Dock fordras mer forskning på området innan det kan tas fram ett specifikt botemedel mot migrän.

    Källor

  • Illustrerad vetenskap - http://illvet.se/medicin/din-migran-beror-pa-vitaminbrist

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.