Miktionslistor ett måste vid nokturiutredning
Nokturi kan behöva behandlas av flera skäl – dels för att patienten helt enkelt ska få en bättre livskvalitet, men även för att en sjukdom kan ligga bakom problemen. En miktionslista är ett måste vid utredning av nokturi, menar Tareq Alsaody, biträdande överläkare vid urologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.
– Nokturi är besvärligt för den drabbade som får nattsömnen störd, så ur en livskvalitetssynvinkel vill man förstås behandla problemet. Men eftersom nokturi också kan vara ett tecken på sjukdom i urinvägarna eller övriga kroppen är en nokturiutredning alltid berättigad, säger han.
Det finns en mängd möjliga orsaker till nokturi: Nattkissningen kan till exempel bero på en överaktiv blåsa. Diabetes, hormonstörningen diabetes insipidus, urinvägsinfektioner eller stenar i urinblåsan kan alla ge liknande symtom som nokturi.
För att kunna utreda vad som ligger bakom nokturibesvären tittar Tareq Alsaody på en mängd faktorer.
– Jag vill veta hur länge problemen har pågått och om patienten behöver springa på toaletten ofta även dagtid. Har patienten feber och hur är allmäntillståndet? Töms blåsan ordentligt eller behöver patienten gå och kissa oftare för att det finns urin kvar i blåsan? Hur mår tarmen? Om den drabbade är förstoppad gör det ofta att man har behov av att kissa oftare. En kvinna som är torr i underlivet eller har klåda kan också ha svårt att hinna till toaletten ibland. Jag behöver framför allt en miktionslista där det tydligt framgår hur ofta personen går på toaletten för att kissa dag- och nattetid och hur mycket urin som faktiskt kommer ut.
Nokturi kan bero på nattlig polyuri
På en miktionslista kan patienten själv anteckna tidpunkten för toalettbesöken, urinmängd, vad patienten ifråga har druckit samt eventuella besvär med läckage. (Här kan du ladda ner en miktionslista.) Utifrån miktionslistan räknar man sedan ut hur stor urinvolym som kissas ut under natten samt under morgonens första toalettbesök. Om denna volym blir mer än en tredjedel av hela dygnets urinvolym rör det sig sannolikt om nattlig polyuri. Då är tabletter med desmopressin ofta en effektiv behandling. Desmopressin liknar det kroppsegna hormonet vasopressin som minskar kroppens urinproduktion nattetid.
– Det är en säker medicinering, men man måste vara medveten om att natriumnivån i blodet kan rubbas av behandlingen, vilket kan orsaka huvudvärk och dåsighet. Därför ska man alltid kolla patientens natriumnivå i blodet efter några veckors behandling.
Tareq Alsaody menar att nokturi är både vanligt och besvärande och att läkarkåren måste bli bättre på att fråga sina patienter om vattenkastningsproblem.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
– Det är inte säkert att patienten nämner problemen själv, så det är bra att ta för vana att fråga om eventuella besvär.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Här är årets största framsteg inom vården av prostatacancer
Hur ser införandet av ett screeningprogram ut? Och vilka är de senaste framstegen inom forskningen gällande prostatacancer? Dessa frågor besvarar vår expert Jan-Erik Damber, professor och specialist i urologi vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?