Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Urologi

Samband mellan BPH och erektil dysfunktion

Hälften av alla män över 50 år har erektionsproblem. Nu visar nya studier att många av de män som har vattenkastningsproblem orsakad av prostataförstoring, BPH, också har erektionsproblem.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-10-14

Annons

– Generellt bland urologer och kanske framförallt allmänläkare är inte sambandet mellan BPH och erektil dysfunktion allmänt känt. Det finns dålig kunskap om dels sambandet och att det numera finns läkemedel som är behjälpliga mot både BPH/LUTS och erektil dysfunktion, säger Jan-Erik Damber, överläkare och professor i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

BPH liksom erektil dysfunktion är vanliga åkommor som drabbar män med stigande ålder. Epidemiologiska studier har visat att besvären är starkt associerade med varandra.

– Män som åldras får den här typen av besvär dels för att de åldras men också på grund av att de exempelvis får diabetes, metabolt syndrom eller andra åldersrelaterade krämpor som drabbar både män och kvinnor. Bukfetma och hypertoni ökar exempelvis risken för BPH å ena sidan men också för erektil dysfunktion, säger Jan-Erik Damber.

Annons
Annons

Daglig medicinering

Mekanismerna bakom sambandet har inte bara med ålder att göra. Det finns också biologiska, mekanistiska förklaringar som har att göra med den glatta muskulaturen i blåshalsen, prostata och i penis. För att få den glatta muskulaturen att slappna av, finns läkemedel tillgängliga.

– För patienter med erektil dysfunktion är det normala sättet att ta läkemedel vid behov, det vill säga innan sexuell aktivitet. Men nu kan patienter som har både erektionsproblem och vattenkastningsproblem orsakad av BPH få läkemedel utskrivet som de tar en gång om dagen med syftet att lätta på vattenkastningsbesvären som man har varje dag och få bättre kontroll på erektionsproblemen, förklarar Jan-Erik Damber.

Patienter söker i första hand vård för vattenkastningsbesvär

Det har gjorts studier där tusentals män deltagit som visar att män i första hand söker vård för vattenkastningsbesvär. När man sedan intervjuat dem har det också visat sig att de har erektionsproblem.

– Och tvärtom, de män som i första hand sökt vård för att de har problem med erektionen har man sedan också kunnat se har vattenkastningsproblem. Sambandet mellan tillstånden är vanligt. Erektil dysfunktion kan som sagt bero på flera orsaker. För exempelvis de män som genomgår en radikal prostataoperation får 60-70 procent av männen erektionsproblem som en direkt biverkan. Det är något man brukar prata om som en viktig livskvalitetsfaktor, särskilt med tanke på att det är relativt unga män som opereras.

Annons
Annons

Inte bara äldre män som får erektil dysfunktion

Hälften av alla män över 50 år har erektionsproblem. Upp emot tio procent av dem har allvarliga problem, 25 procent har måttliga besvär och resten har lindriga besvär. Statistiskt sett så finns det problem från 50 års ålder och uppåt. När yngre män upplever problem med erektionen, är det oftast psyket som spelar in och för äldre män som upplever besvär är de somatiska.

– Kommer det in en 20-åring till mig som behandlande doktor som har problem med erektionen men som är frisk så beror det till 99 procent på att han har någon form av felaktig kroppsuppfattning eller är orolig och bekymrad snarare än att han har något fysiskt fel. För en äldre man som inte varit sexuellt aktiv på flera år och helt plötsligt ska vara det igen, men som inte riktigt får det att funka så beror det oftast på kroppsliga orsaker. Marginalerna blir mindre ju äldre man blir så att säga.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.