Nytt läkemedel ska skydda vid njurtransplantation
Ett nytt läkemedel som ska förhindra skador på njurar inför transplantation har nyligen utvärderats av Akademiska sjukhuset i Uppsala. Patienter har sedan februari i år erbjudits behandlingen inom ramen för en klinisk studie.

Torsdagen den 14 mars är det världsnjurdagen, något som Akademiska sjukhuset uppmärksammar.
– Syftet med studien är framförallt att utvärdera säkerheten i ett nytt läkemedel liknade heparin, som hindrar blodet från att levras och därmed kan minska de skador som riskerar att uppstå på njuren under den känsliga tiden mellan uttagande och transplantation. Vi har redan behandlat en patient utan några avvikande händelser, säger Amir Sedigh, sektionschef för transplantation på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Njuren ska skyddas från skador
Förhoppningen är att det nya läkemedlet ska skydda njuren från skador under själva transporten, tills dess att blodflödet återställs. I studien kommer 18 patienter inkluderas på både Akademiska sjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Studien är en så kallad dubbelblind studie, vilket innebär att varken vårdpersonal eller patient vet om det ges läkemedel eller placebo.
Patienterna som deltar ska stå på väntelista för njurtransplantation från avliden donator samt vara äldre än 18 år. De får inte heller ha haft problem med blodproppar och inte ha någon pågående behandling med blodförtunnande medel.
– Studier i laboratorium och på djur har visat att läkemedlet binder till kärlväggarna i njuren och även ger ett tidigt skydd mot de skador som kan uppstå efter transplantation. Till skillnad från vanligt heparin binder det nya läkemedlet lätt till olika sorters ytor. Denna metod används sedan länge inom sjukvården för många olika slags slangar, pumpar och filter som kommer i kontakt med kroppen på olika sätt, men har tidigare inte provats på njurar för transplantation i människa, avrundar han.
Läs även: Urinvägsinfektion hos män (UVI)
Kriterier för njurdonation har sänkts
I dagsläget ses njurtransplantation som det bästa behandlingsalternativet för patienter med njursvikt i slutstadiet. Men en bristen på lämpliga organ är den största utmaningen. Detta har gjort att kriterierna förskjutits och att man numera även accepterar organ från äldre avlidna donatorer med en eller flera sjukdomar, vilket medför något sämre resultat.
– Trots att tekniken ständigt förbättras och flertalet transplantationer är framgångsrika, kan problem uppstå. Organet kan skadas av inflammatoriska ämnen som frisläpps efter hjärndöd och när blodcirkulationen upphör i samband med att organet tas ut. Detta kan leda till en nedbrytning av kärlväggens insida och, om skadan är större, att njuren inte fungerar initialt. Då får patienten dialys tills organet återhämtat sig. I enstaka fall uppstår en immunologisk reaktion som leder till avstötning, säger Amir Sedigh.
Njurförbundet vill att alla som tillhör riskgrupper, exempelvis personer som har diabetes, högt blodtryck, fetma och hjärt-kärlsjukdom, ska screenas för njursjukdom.
– Om vi behandlar en upptäckt njursjukdom tidigt minskar risken att patienten ska behöva dialys eller njurtransplantation i framtiden. Men det är fortfarande alltför många som inte upptäcks, speciellt bland dem som har högt blodtryck, säger Marie Evans, medicine doktor i njurmedicin vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
- Njurförbundet - https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/vaerldsnjurdagen-14-mars-en-av-tio-har-tyst-sjukdom-2846761
- Akademiska sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/nytt-laekemedel-ska-foerhindra-skador-paa-njurar-infoer-transplantation-2843672
Källor
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Här är årets största framsteg inom vården av prostatacancer
Hur ser införandet av ett screeningprogram ut? Och vilka är de senaste framstegen inom forskningen gällande prostatacancer? Dessa frågor besvarar vår expert Jan-Erik Damber, professor och specialist i urologi vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Uretrastriktur
-
Urinvägskonkrement (Njursten Uretärsten Blåssten)
Smärtan vid njursten är i typiska fall ofta lokaliserad till flankregionen med typisk dunkömhet och till sin karaktär intervallartad. Stenbildning i urinvägarna orsakas av utfällning av saltkristaller i urinen. Anledningen till denna utfällning är antingen hög koncentration av ämnen som kan utfällas eller låg koncentration av ämnen som hämmar kristallisering av salter.
-
Parafimos