Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Allergi mot frukt och bär – kostvägledning


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Allmänt

Intoleranser

  • En del reagerar på citrusfrukter och jordgubbar. Det är dock sällsynt att vara allergisk mot citrusfrukter.
  • Vissa bärsorter (lingon, blåbär, hjortron) har ett naturligt högt innehåll av bensoesyra:
    • Ett högt intag av dessa bärsorter kan utlösa icke-allergiska reaktioner hos vissa personer
  • En del personer reagerar på tillsatser i sylt, saft och torkad frukt.

Allergier

  • Oralt allergisyndrom, OAS:
    • OAS är i Sverige den vanligaste formen av födoämnesallergi
    • Den förekommer hos 70 % av dem som har allergisk rinit eller astma orsakad av björkpollen
    • Björk korsreagerar med bland annat äpple, päron, kiwi och stenfrukter
    • Korsreaktioner med livsmedel som banan, kiwi och avokado ses också hos latexallergiska patienter
    • Symtomen är klåda, svullnad och irritation i munhåla och svalg
    • Utredningen kan förenklas om man klarlägger att det handlar om korsreaktioner
    • Vid korsallergi är symtomen oftast lindrigare än vid andra typer av IgE-medierade födoämnesallergier
  • Många tål frukten bättre om den är skalad och/eller kokt (till exempel inlagd frukt, kompott, äppelkaka), men detta är individuellt.

Dryck

Juice

  • En del personer reagerar på frukt och bär som finns i juice:
    • Detta handlar huvudsakligen om intoleransreaktioner
  • Det är vanligt att reagera på apelsinjuice, tropisk juice/nektar och tomatjuice.
  • Äppeljuice eller ananasjuice är alternativ som kan provas istället.
  • Det bästa är att dricka fruktjuice utan tillsatt socker, det vill säga: inte nektar.

Saft

  • Personer som reagerar på vissa tillsatser kan prova hemlagad saft eller saft utan konserveringsmedel som kan beställas direkt från safttillverkaren.

Pålägg

  • För patienter som reagerar på tillsatser i sylt kan hemlagad sylt eller sylt utan tillsatsämnen vara ett alternativ.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
  • Fisk
  • Komjölksprotein, barn
  • Komjölksprotein, vuxna
  • Soja
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Tillsatser
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Gluten och vete
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

Källor

Annons
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons