Allergi mot frukt och bär – kostvägledning
Allmänt
Intoleranser
- En del reagerar på citrusfrukter och jordgubbar. Det är dock sällsynt att vara allergisk mot citrusfrukter.
- Vissa bärsorter (lingon, blåbär, hjortron) har ett naturligt högt innehåll av bensoesyra:
- Ett högt intag av dessa bärsorter kan utlösa icke-allergiska reaktioner hos vissa personer
- En del personer reagerar på tillsatser i sylt, saft och torkad frukt.
Allergier
- Oralt allergisyndrom, OAS:
- OAS är i Sverige den vanligaste formen av födoämnesallergi
- Den förekommer hos 70 % av dem som har allergisk rinit eller astma orsakad av björkpollen
- Björk korsreagerar med bland annat äpple, päron, kiwi och stenfrukter
- Korsreaktioner med livsmedel som banan, kiwi och avokado ses också hos latexallergiska patienter
- Symtomen är klåda, svullnad och irritation i munhåla och svalg
- Utredningen kan förenklas om man klarlägger att det handlar om korsreaktioner
- Vid korsallergi är symtomen oftast lindrigare än vid andra typer av IgE-medierade födoämnesallergier
- Många tål frukten bättre om den är skalad och/eller kokt (till exempel inlagd frukt, kompott, äppelkaka), men detta är individuellt.
Dryck
Juice
- En del personer reagerar på frukt och bär som finns i juice:
- Detta handlar huvudsakligen om intoleransreaktioner
- Det är vanligt att reagera på apelsinjuice, tropisk juice/nektar och tomatjuice.
- Äppeljuice eller ananasjuice är alternativ som kan provas istället.
- Det bästa är att dricka fruktjuice utan tillsatt socker, det vill säga: inte nektar.
Saft
- Personer som reagerar på vissa tillsatser kan prova hemlagad saft eller saft utan konserveringsmedel som kan beställas direkt från safttillverkaren.
Pålägg
- För patienter som reagerar på tillsatser i sylt kan hemlagad sylt eller sylt utan tillsatsämnen vara ett alternativ.
Andra relevanta texter
- Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
- Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
- Fisk
- Komjölksprotein, barn
- Komjölksprotein, vuxna
- Soja
- Grönsaker
- Nötter, mandel och fröer
- Tillsatser
- Kryddor och aromämnen
- Biogena aminer
- Ägg
- Gluten och vete
- Laktosfri kost
- Laktosreducerad kost
Patientinformation
- Allergi eller intolerans mot frukt och bär
- Om allergi och överkänslighet mot frukt, grönsaker och latex (Livsmedelsverket)
- Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
Källor
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
-
Astma
Ett tillstånd med akut och/eller kronisk inflammation av de nedre luftvägarna men majoriteten med astma har samtidigt engagemang av de övre luftvägarna (rinit).
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Allergipatienter som lider i onödan
Idag finns det bra hjälp att få vid pollenallergi men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi.
-
Läkare: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost
Efter att Erika Dingfors fick diagnosen psoriasisartrit var det varken rörelseträningen eller medicinerna som fick henne att faktiskt må bättre. Förändringen kom när hon la om kosten.
-
Celiaki
En kronisk inflammation som kan yttra sig på olika sätt. Värt att notera är att det under de senaste decennierna skett en förskjutning i symtombilden i så motto att patienter vid diagnostillfället oftare har icke-klassiska besvär än klassiska besvär.
-
Olika typer och behandling av angioödem
Angioödem är lokal svullnad under huden eller slemhinnan på grund av vätskeläckage i interstitiell vävnad. Det är viktigt att skilja mellan mastcellsmedierat och bradykininmedierat angioödem eftersom behandling av dessa två typer skiljer sig åt.
-
Biogena aminer – kostvägledning
-
Förebygga allergier