Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Märkning av livsmedel


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

  • Det är viktigt att personer som reagerar på vissa livsmedel känner till vad olika typer av livsmedel innehåller.
  • Livsmedlens produktmärkning är ett viktigt hjälpmedel i detta sammanhang.
  • Som utgångspunkt gäller att alla förpackade livsmedel ska vara märkta med en fullständig innehållsdeklaration.
  • Den ingrediens som väger mest i livsmedlet ska stå först i innehållsdeklarationen och den ingrediens som väger minst ska stå sist.
  • Tillsatser ska anges med funktionsnamn följt av antingen E-nummer eller namn, till exempel ”konserveringsmedel E 211” eller ”konserveringsmedel natriumbensoat".
  • Det finns livsmedel som är märkta till exempel "glutenfritt" eller "mjölkfritt" och som vänder sig till personer med överkänslighet mot livsmedel.

Sammansatta ingredienser

  • Samtliga ingredienser i en sammansatt ingrediens ska anges.
  • Ingredienser, som i sin tur består av flera ingredienser, kan anges med sitt namn i ingrediensförteckningen, följt av en uppräkning av de ingredienser som ingår.
  • Exempel på en sammansatt ingrediens är margarin i bröd.

Undantag

  • För vissa sammansatta ingredienser gäller att de bara behöver anges med sina beteckningar, om de utgör mindre än 2 % av det livsmedel de ingår i.
  • Detta gäller för kakao- och chokladvaror, sylt, gelé och marmelad samt juice och nektar.
  • Exempel är hallonsylt på en kaka, spån av mörk choklad på en glasstårta och apelsinjuice i en sås.
  • Sådant undantag gäller dock inte om ingrediensen finns i listan över allergener.
  • Vilka ingredienser som ingår i sammansatta ingredienser måste man ibland själv ta reda på – antingen genom att fråga butiken eller tillverkaren.

Ändringar i innehållet

  • Det kan hända att livsmedelstillverkarna ändrar innehållet i produkterna.
  • Det är därför viktigt att alltid läsa innehållsdeklarationen noga varje gång och söka efter ytterligare information hos tillverkaren eller på andra sätt om listan inte är tillräckligt uttömmande.

Ingen innehållsdeklaration

  • Sammansatta livsmedel som inte är märkta med en innehållsdeklaration (till exempel mat från färskvarudiskar och bagerier) bör alltid användas med försiktighet.
  • Personalen ska känna till vad produkterna innehåller, men om det råder osäkerhet om innehållet bör man överväga att inte köpa produkten.

Allergener

  • Det finns särskilda krav på märkning av vissa ingredienser som är välkända för att kunna ge allergi och överkänslighetsreaktioner.
  • Dessa ingredienser ska alltid deklareras i innehållsdeklarationen på förpackningen med en tydlig referens till råvaran om det är fråga om en bearbetad ingrediens:
    • Till exempel ska en ingrediens som är tillverkad av i huvudsak fisk tydligt hänvisa till fisk i innehållsdeklarationen

Allergener som alltid ska framgå av märkningen

  • Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt, kamut, eller korsningar mellan dem).
  • Kräftdjur.
  • Ägg.
  • Fisk.
  • Jordnötter.
  • Sojabönor.
  • Mjölk, laktos.
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel/pistaschnöt, makadamianöt och Queenslandnöt.
  • Selleri.
  • Senap.
  • Sesamfrön.
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter.
  • Lupin.
  • Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk).

Exempel

  • Om en olja är framställd från jordnöt ska det i ingrediensförteckningen stå "jordnötsolja" alternativt "vegetabilisk olja från jordnöt". Däremot kan den anges som enbart "vegetabilisk olja" om den är framställd från exempelvis raps som inte står med på listan.

Undantag från listan

  • Undantag finns för produkter som utvunnits ur någon av dessa ingredienser men där produkten i fråga inte anses kunna orsaka överkänslighetsreaktioner.
  • Stärkelsesirap, dextros och maltodextrin av vete.
  • Kornbaserad stärkelsesirap.
  • Spannmål som används för framställning av alkoholhaltiga drycker.
  • Fiskgelatin som används som bärare för vitamin eller karotenoidpreparat.
  • Fiskgelatin eller husbloss som används som klarningsmedel i öl och vin.
  • Raffinerad sojaolja och raffinerat sojafett.
  • Naturliga E-vitaminer från sojabönor.
  • Fullständigt raffinerad sojaolja.
  • Vassle som används för framställning av alkoholhaltiga drycker.
  • Nötter som används för framställning av alkoholhaltiga drycker.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Fisk
  • Komjölksprotein, barn
  • Komjölksprotein, vuxna
  • Soja
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Tillsatser
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Gluten och vete
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

Annons
Annons

Källor

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons