Tillsatser – kostvägledning
Basfakta
Definition
- Tillsatser är ämnen som tillsätts under livsmedelstillverkningen.
- Det finns olika typer av tillsatser med olika funktioner.
- Ämnena kan till exempel tillsättas för att öka produkternas hållbarhet, för att förbättra konsistensen eller för att ge en viss smak eller färg.
E-nummer
- Alla tillsatser har tilldelats ett E-nummer, som är en gemensam europeisk kod.
- Alla tillsatser måste uppges i produktmärkningen, antingen med fullständigt namn eller E-nummer.
Förekomst
- Många påstår att de reagerar på tillsatser.
- Undersökningar visar dock att endast ett fåtal personer får reaktioner när tillsatserna ges vid kontrollerade försök.
- En del undersökningar tyder på att barn reagerar oftare än vuxna.
Korsreaktioner?
- Om man reagerar på en tillsats är det inte självklart att man även reagerar på ett eller flera andra tillsatsämnen.
- Reaktioner mot tillsatser förekommer vanligtvis hos personer som redan har en allergisk sjukdom, till exempel eksem, som kan förvärras av vissa tillsatser.
Exempel
Exempel på tillsatser som man kan reagera på:
- Syntetiska färgämnen som tartrazin (E102), paraorange (E110), amarant (E123) och nyckokin (E124). Naturliga färgämnen som karmin (E120) och annattoextrakt (E160b).
- Konserveringsmedel som sulfit (E220–E227) och bensoesyra/bensoater (E210–E219) – dessa finns även naturligt i bland annat lingon, tranbär och hjortron.
- Antioxidationsmedel: Butylhydroxianisol (BHA) (E320), butylhydroxitoluen (BHT) (E321) . Enstaka förtjockningsmedel som utvinns från växter som botaniskt tillhör ärt- och baljväxtfamiljen som johannesbrödkärnmjöl (E410), dragant/tragakant (E413) och gummi arabicum (E414).
- Smakförstärkare som glutamin/glutamat (E620–E625).
Choklad
- Choklad kan innehålla krossade eller hela nötter.
- Nötallergiker måste noga läsa innehållsdeklarationen på all choklad.
Andra relevanta texter
- Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
- Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
- Fisk
- Komjölksprotein, barn
- Komjölksprotein, vuxna
- Soja
- Frukt och bär
- Grönsaker
- Nötter, mandel och fröer
- Kryddor och aromämnen
- Biogena aminer
- Ägg
- Gluten och vete
- Laktosfri kost
- Laktosreducerad kost
Patientinformation
- Allergi eller intolerans mot tillsatser
- Om intolerans och allergi mot tillsatser (Livsmedelsverket)
- Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
Källor
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
-
Astma
Ett tillstånd med akut och/eller kronisk inflammation av de nedre luftvägarna men majoriteten med astma har samtidigt engagemang av de övre luftvägarna (rinit).
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Allergipatienter som lider i onödan
Idag finns det bra hjälp att få vid pollenallergi men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi.
-
Läkare: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost
Efter att Erika Dingfors fick diagnosen psoriasisartrit var det varken rörelseträningen eller medicinerna som fick henne att faktiskt må bättre. Förändringen kom när hon la om kosten.
-
Celiaki
En kronisk inflammation som kan yttra sig på olika sätt. Värt att notera är att det under de senaste decennierna skett en förskjutning i symtombilden i så motto att patienter vid diagnostillfället oftare har icke-klassiska besvär än klassiska besvär.
-
Olika typer och behandling av angioödem
Angioödem är lokal svullnad under huden eller slemhinnan på grund av vätskeläckage i interstitiell vävnad. Det är viktigt att skilja mellan mastcellsmedierat och bradykininmedierat angioödem eftersom behandling av dessa två typer skiljer sig åt.
-
Biogena aminer – kostvägledning
-
Förebygga allergier