Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Tillsatser – kostvägledning


Uppdaterad den: 2013-04-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

Definition

  • Tillsatser är ämnen som tillsätts under livsmedelstillverkningen.
  • Det finns olika typer av tillsatser med olika funktioner.
  • Ämnena kan till exempel tillsättas för att öka produkternas hållbarhet, för att förbättra konsistensen eller för att ge en viss smak eller färg.

E-nummer

  • Alla tillsatser har tilldelats ett E-nummer, som är en gemensam europeisk kod.
  • Alla tillsatser måste uppges i produktmärkningen, antingen med fullständigt namn eller E-nummer.

Förekomst

  • Många påstår att de reagerar på tillsatser.
  • Undersökningar visar dock att endast ett fåtal personer får reaktioner när tillsatserna ges vid kontrollerade försök.
  • En del undersökningar tyder på att barn reagerar oftare än vuxna.

Korsreaktioner?

  • Om man reagerar på en tillsats är det inte självklart att man även reagerar på ett eller flera andra tillsatsämnen.
  • Reaktioner mot tillsatser förekommer vanligtvis hos personer som redan har en allergisk sjukdom, till exempel eksem, som kan förvärras av vissa tillsatser.

Exempel

Exempel på tillsatser som man kan reagera på:

  • Syntetiska färgämnen som tartrazin (E102), paraorange (E110), amarant (E123) och nyckokin (E124). Naturliga färgämnen som karmin (E120) och annattoextrakt (E160b).
  • Konserveringsmedel som sulfit (E220–E227) och bensoesyra/bensoater (E210–E219) – dessa finns även naturligt i bland annat lingon, tranbär och hjortron.
  • Antioxidationsmedel: Butylhydroxianisol (BHA) (E320), butylhydroxitoluen (BHT) (E321) . Enstaka förtjockningsmedel som utvinns från växter som botaniskt tillhör ärt- och baljväxtfamiljen som johannesbrödkärnmjöl (E410), dragant/tragakant (E413) och gummi arabicum (E414).
  • Smakförstärkare som glutamin/glutamat (E620–E625).

Choklad

  • Choklad kan innehålla krossade eller hela nötter.
  • Nötallergiker måste noga läsa innehållsdeklarationen på all choklad.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
  • Fisk
  • Komjölksprotein, barn
  • Komjölksprotein, vuxna
  • Soja
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Gluten och vete
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

Källor

Annons
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons