Nyhet | Diabetes

Möjligt genombrott för behandling av diabetes

En forskargrupp från bland annat Karolinska institutet kan ha gjort ett genombrott gällande framtida behandling av typ 2-diabetes. Forskarna har vid försök på överviktiga möss och råttor lyckats blockera ett tillväxtprotein som kallas VEGF-B, vilket ledde till att fett inte lagrades på ”fel” ställen i kroppen.
Annons

En forskargrupp från bland annat Karolinska institutet kan ha gjort ett genombrott gällande framtida behandling av typ 2-diabetes. En del av sjukdomsbilden vid typ 2-diabetes är att kroppen lagrar fett på felaktiga ställen som muskler och i hjärtat. Forskarna har vid försök på överviktiga möss och råttor lyckats blockera ett tillväxtprotein som kallas VEGF-B, vilket ledde till att fett inte längre lagrades på ”fel” ställen i kroppen.

– Det är en helt ny princip för att både förebygga sjukdom hos dem som har förstadiet till typ 2-diabetes och behandla dem som redan är sjuka, säger Åke Sjöholm, professor vid Karolinska institutet och expert på Netdoktor, till DN.

Annons
Annons

Omkring 300 000 svenskar har typ 2-diabetes, som tidigare kallades åldersdiabetes. Sjukdomen innebär, bland annat, att kroppens celler har blivit mindre känsliga för insulin, vilket ger ett för högt blodsocker. En orsak till så kallad insulinresistens kan vara att kroppen har lagrat fett i muskler och organ.

– Vi har planer redan nästa år på att göra en första studie på människor, förhoppningsvis på Södersjukhuset. Lyckas vi visa samma effekt hos människor kan det här bli stort, säger Åke Sjöholm.

    Källor

  • dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-forskning-kan-leda-till-nytt-lakemedel-mot-diabetes

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons