Reumatoid artrit kan ge ökad risk för typ 2-diabetes – och tvärtom
Reumatoid artrit kan ge ökad risk för typ 2-diabetes, enligt en brittisk översiktsstudie, som presenteras på diabeteskongressen EASD. Det rapporterar Dagens Medicin.
Data från en tidigare observationsstudie har pekat på att personer med diabetes har 70 procent högre sannolikhet att drabbas av reumatoid artrit, RA, än en kontrollgruppen som inte hade diabetes. Nu visar data från en ny studie att diabetes också kan ge ökad risk för RA.
Gruppen med RA hade 23 procent högre risk för diabetes
Forskarna har tittat på incidensen av typ 2-diabetes bland individer som har RA och kom då fram till att gruppen med RA hade 23 procent högre risk än kontrollgruppen att drabbas av typ 2-diabetes.
De brittiska forskarna menar nu att fynden stödjer idén om att inflammatoriska processer i kroppen är en viktig komponent vid uppkomsten och utvecklingen av diabetes. RA är nämligen an autoimmun och inflammatorisk sjukdom. De påpekar också att studien är en så kallad observationsstudie och därför kan de inte säga någon om vad som föreligger sambandet mellan de båda sjukdomarna.
Totalt ingick uppgifter om 1,5 miljoner individer i analysen. Resultaten presenteras på den pågående digitala EASD-kongressen, rapporterar Dagens Medicin.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/09/22/reumatoid-artrit-kopplas-till-diabetes/
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/09/22/reumatoid-artrit-kopplas-till-diabetes/
Källor
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Resumé från ADA 2020 – en virtuell diabeteskonferens
I en kongressrapport återger Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset, det viktigaste från världens största diabetesmöte.
-
Var tionde covid-19-patient med diabetes dör
Den första studien av covid-19-patienter med diabetes visar att tio procent dör inom sju dagar efter sjukhusinläggning. Två tredjedelar av de som läggs in är män.
-
Nya diabetesläkemedel – för vem?
De nya framgångsrika diabetesläkemedlen SGLT2-hämmare och GLP1-analoger vägs mot traditionella behandlingsmetoder. Hur ska man resonera som behandlande läkare? Uppfattningen kan skilja sig åt vilket är ett bekymmer när diabetologer och kardiologer möter samma patienter.
-
Diabetesläkemedlet som ökar överlevnad vid hjärtsvikt
Att diabetesläkemedel av typen SGLT2-hämmare haft positiv effekt vid hjärtsvikt har sedan länge varit känt. Det är dock först på senare tid som mer övertygande studier publicerats och som bland annat kunnat bevisa att färre kardiovaskulära dödsfall förekommit.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu