Nyhet | Diabetes

Studie om kopplingen mellan cancer och diabetes

Diabetespatienter torde ha en ökad risk för att drabbas av cancer men sambanden har varit relativt okända. Nu har detta studerats och resultaten presenteras idag under diabeteskongressen EASD.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– De senaste åren har vi sett att hjärt- kärldödligheten minskar bland diabetespatienter. Men det förefaller finnas en ökad risk för cancer och vi behöver veta mer kring sambanden, säger Soffia Gudbjörnsdottir, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Hon är på plats i Lissabon under European Association for the Study of Diabetes i Lissabon som startade i måndags. Idag onsdag ska flera studier inom området presenteras och Soffia Gudbjörnsdottir hoppas på nya resultat kring kopplingen mellan diabetes och cancer.

Jämförelse med andra länder

Ett annat ämne som står högt på agendan under kongressen är trender kring diabeteskomplikationer, där deltagarna kommer att få lyssna på exempel från både Sverige, USA och Japan för att diskutera skillnader och likheter, rapporterar Dagens Medicin.

Annons
Annons

– Jag kommer bland annat att visa exempel på att de yngre patienterna, de som insjuknar i typ 2-diabetes redan i 40-årsåldern kan behöva en mycket mer aggressiv behandling och ser fram emot spännande diskussioner kring det.

Under veckan kommer det även presenteras studier om diabetesläkemedel samt diskuteras kring diabetes och kognitiv svikt.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/09/11/glitazoner-och-globala-jamforelser-pa-easd/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons