Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Endokrinologi

Hon vill förbättra kunskapen kring jod och struma

Människan är en fantastisk kreation! I alla fall om du frågar NetdoktoPro:s endokrinologiexpert Helena Filipsson Nyström. Kanske är det därför hon tycker så mycket om att arbeta som läkare. Med ett fullspäckat schema arbetar hon bland annat för att öka kunskapen kring jod och struma.

Hon vill förbättra kunskapen kring jod och struma
Annons

Tio snabba med Helena Filipsson Nyström

Vilka är de stora frågorna inom ditt område?

– Jag har nyligen gjort en stor undersökning kring jod och struma. Förekomsten av struma har minskat i Sverige sedan salt började berikas med jod och 20 procent av allt jod som vi får i oss kommer från vanligt bordssalt. Nu vill Livsmedelsverket minska människors saltintag, vilket i sin tur kan leda till att vi får i oss för lite jod.

– Just nu tittar vi också på hur olika genetiska uppsättningar påverkar hög ämnesomsättning, detta är även något som det funderas över internationellt.

Vad står högst på din agenda just nu? 

– Jag och mina kollegor kommer att föra diskussioner med Livsmedelsverket för att försöka hitta andra sätt för människor att få i sig tillräckligt mycket jod. Det är också så att många halv- och helfabrikat saknar jodberikat salt. Eftersom problemet med jodbrist inte är lika aktuellt nu som för cirka 70 år sedan när jod började tillsättas, är det svårt för producenterna att veta varför det är viktigt med jod. Kunskaperna har mattats av.

– Jag är också med i en studie där vi tittar på hur hög ämnesomsättning påverkar det kognitiva beteendet, vi kommer bland annat att undersöka hjärnorna på personer med hög ämnesomsättning med hjälp av magnetkamera.

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

Annons
Annons

– Jag valde läkaryrket för att jag ville hjälpa människor. Jag tycker att människan är en fantastisk kreation.

Hur hamnade du inom ditt specialistområde?

– Det var mest en slump att jag hamnade inom mitt område, jag fascinerades av hormonernas betydelse i kroppen. Jag kände att det var givande att få jobba med sköldkörtelsjukdomar för att det är så många som har dessa problem, det är en folksjukdom.

Annons
Annons
Hur utbyter du erfarenheter med kollegor? 

– Vi har många möten, både nationellt och internationellt, där vi diskuterar olika fall. Jag pratar ofta med kollegor som jobbar inom samma område till exempel när det kommer nya rön.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

– Jag har skrivit en översikt till sjukvårdsrådgivningen. Jag tycker att det är viktigt att det finns adekvat information på nätet. Eftersom vad som helst kan framställas som sanning kan det vara svårt för patienterna att sortera, det finns mycket på nätet som inte stämmer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Kunskap sprids väldigt fort via nätet och därför tycker jag att det behövs sidor som NetdoktorPro som riktar sig till professionen.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

– Jag har aldrig funderat på hur det skulle vara, jag gillar verkligen att vara doktor. Men om jag skulle välja något annat yrke skulle det nog bli någonting kreativt. Om jag hade haft en konstnärlig ådra hade jag nog velat skapa något i konstnärlig väg. 

– Men helst skulle jag vilja vara lite mer ledig.

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?

– Martin Luther King. Det är intressant att prata med dynamiska och karismatiska personer och så är jag fascinerad av folk som orkar engagera sig i andra människor.

– Jag tycker att personligheten hos människor är viktigare än speciella händelser eller saker som personen har gjort. Spännande personligheter kan man träffa när som helst och var som helst egentligen.

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Lev väl, lev ett gott liv och gör det bästa av det du har.

Om du vann 5 miljoner, vad skulle du göra då?

– Jag skulle inte göra några jättestora förändringar, men jag skulle ta ledigt och fundera över livet. Sen skulle jag resa mer och kanske skaffa en sommarstuga.

Vilken är din favoritpryl?

– Min mobiltelefon, den skulle jag ta med mig om jag hamnade på en öde ö, då skulle jag kunna hålla kontakten med folk och inte känna mig lika ensam.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.