
3 oväntade levercancerpatienter
Varje år diagnostiseras runt 500 nya fall av hepatocellulär cancer som nästan uteslutande uppstår till följd av andra tillstånd så som levercirros och hepatit. Samtidigt finns det viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.
1. Frisk från hepatit
Omkring 80 procent av de som drabbas av hepatocellulär cancer (HHC), har sedan tidigare en bakomliggande allvarlig leversjukdom, såsom kronisk hepatit C eller fettleverhepatit. Samtidigt finns det också fall där tidigare virusinfektion saknas. Akut intermittent porfyriär är exempel på ett sådant tillstånd där en ökad risk att utveckla HHC ses – trots att tidigare leversjukdom inte är involverad. Symtom som vanligen observeras vid akut intermittent porfyriär är buksmärtor, påverkan på nervsystemet och psykiska besvär.
2. Medelålders kvinna
Levercellscancer är betydligt vanligare bland män. 75 procent av patienterna är 65 år eller äldre. Men som med det mesta finns det undantag. Autoimmun hepatit är en ovanlig leversjukdom där risken att utveckla skrumplever och levercancer är 55 gånger högre än hos friska. Framför allt är det kvinnor som drabbas. Sjukdomen kan debutera under hela livet och har utan behandling dålig prognos. Dock ger oftast inflammationsdämpande läkemedel goda resultat.
3. Patient med måttlig alkoholkonsumtion
Att alkohol är cancerframkallande fastslogs redan 1988 av WHO:s forskningsorganisation International Agency for Research in Cancer och under 2000-talet har sambanden också stärkts.
Inom vården är det framförallt riskkonsumenterna som det fokuseras på när det gäller information om alkoholens koppling till levercancer. I Sverige uppskattas drygt var tionde vuxen ha riskabla alkoholvanor och att misstänka levercancer hos patienter i denna grupp ligger ofta närmare till hands.
Samtidigt finns evidens för att alkohol även ger ökad cancerrisk vid måttligt intag. Faktum är att varje standardglas per dag ökar risken för levercancer med sju procent.
-
Asco: största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från världens största cancerkongress.
-
Patientfall: Äldre kvinna med symtom på tarmcancer
Att diagnostisera kolorektalcancer i ett tidigt skede av sjukdomen är ofta en stor utmaning. Symtomen kan även variera beroende på var i tarmen som tumören sitter. Här kan du ta del av ett patientfall om kolorektalcancer för att öka din kunskap kring symtom, utredning och behandling.
-
Dysfagi (ät- och sväljsvårigheter)
Dysfagi är ett symtom och utgör ett samlingsbegrepp för ät- och sväljsvårigheter. Denna medicinska översikt avser förvärvad dysfagi hos vuxna, inte medfödda missbildningar som kan innebära olika ät- och sväljsvårigheter.
-
Checklista för enklare utredning av Crohns sjukdom
Tiden från att IBD-patienten får träffa en läkare till att de får diagnos varierar kraftigt, visar en ny patientundersökning. För att enklare kunna ställa diagnosen Crohns sjukdom kan du använda dig av NetdoktorPros checklista.
-
Professor: Jag vill lyfta den farliga tystnaden kring tarmcancer
Trots flera medicinska framsteg inom forskningen för kolorektalcancer har inte Socialstyrelsen uppdaterat de nationella riktlinjerna sedan 2014. Något som gör att de på flera håll inte följs. Dessutom saknas nya uppföljande patientstudier. Det är en av de viktigaste frågorna i cancervården just nu, menar Mef Nilbert, professor onkologi.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Analcancer
Analcancer är en ovanlig cancerform i Sverige men incidensen har stigit under senare år. Humant papillomvirus, HPV, betraktas som en av de viktigaste orsaksfaktorerna för denna sjukdom.
-
Fulminant kolit
Allvarlig inflammation i stora delar av, eller i hela tjocktarmen som kan sprida sig till utsidan av tarmen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu