Få läkare har en vårdplan för sin äldre patient med långvarig smärta
Professionen möter nästan dagligen en äldre patient som söker hjälp för långvarig smärta. Ändå upprättar få läkare en vårdplanering för att klargöra patientens behov och medicinska problem. Det visar svaren från NetdoktorPro:s pågående läkarutbildning.
Långvarig smärta räknas till en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar närmare 20 procent av landets invånare. Hos den äldre delen av befolkningen är problemet ännu större. Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s aktuella läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre.
Närmare 30 procent av deltagande läkare uppger att de årligen träffar fler än 200 äldre patienter med långvarig smärta – det innebär närmare en smärtpatient om dagen. En majoritet har nociceptiv smärta, det vill säga smärta kopplad till vävnadsskada.
En stor del av de svarande läkarna anger att deras äldre patient lider av en relativt stark smärta vid det första vårdbesöket. Närmare 25 procent uppskattar att patienten har en 7-gradig smärta på en skala där 10 motsvarar mycket stark smärta.
En obehandlad långvarig smärta kan orsaka sämre rörlighet, fallolyckor, depression och social isolering för den äldre individen. Trots detta upprättar få läkare en uppföljande vårdplan för sin patient – mer än var tredje läkare svarar att det sker i mindre än hälften av fallen. Var femte läkare uppger att de aldrig skapar en vårdplanering för sin äldre patient med långvarig smärta.
– Detta är siffror som ger en fingervisning om att smärtpatienten inte prioriteras i tillräckligt hög grad. Möjligen beror detta på att läkaren känner sig osäker på behandlingsstrategi. En annan orsak kan vara att denna patientgrupp främst består av äldre personer, som kanske inte är vana vid att göra sin röst hörd och ställa krav på adekvat vård, säger Mats Halldin som är medicinsk chef på Netdoktor.
Fallen av långvarig smärta beräknas öka
Trots att långvarig smärta är ett utbrett medicinskt problem har de flesta läkare bristande kunskap inom området, påpekar Hans Johansson som är överläkare på Smärtmottagningen vid Södertälje sjukhus tillika NetdoktorPro:s expert på smärta.
– Överlag är smärta ett område med låg status inom läkarkåren och därmed är intresset svalt. Det visar sig redan på läkarutbildningen som endast lägger 0,2 procent av utbildningstiden på smärta och smärtlindrande behandlingar. Det är oförsvarbart gentemot patienterna och signalerar samtidigt till blivande läkare att smärta inte är ett viktigt medicinskt område, säger han.
Hans Johansson betonar att fler läkare måste ta smärtformen på allvar. I takt med att befolkningen blir äldre kommer troligtvis allt fler att drabbas av långvarig smärta. Vid år 2050 kommer en fjärdedel av svenskarna vara 65 år eller äldre.
– Frågan är hur läkarnas smärtkunskaper ser ut när man själv blir gammal och behöver hjälp. Nog känner jag mig lite orolig.
Hittills har 231 läkare genomfört läkarutbildningen och hela 85 procent uppger att den kommer vara till nytta i deras kliniska vardag. Vill du lära dig mer om långvarig smärta hos äldre eller testa dina medicinska kunskaper? Ta chansen och genomför vår läkarutbildning, det tar cirka tio minuter och alla svar är anonyma.
Läkarutbildningen om långvarig smärta hos äldre hittar du här.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Cirka 10000 nya fall diagnostiseras varje år och denna siffra har ökat kraftigt sedan 1960-talets början.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Åtgärder för undernäring hos äldre bortprioriteras
Närmare var tredje person inom äldrevården lider av undernäring och en av de vanligaste orsakerna till detta är ät- och sväljsvårigheter, dysfagi. Dessvärre saknas det ofta nutritionsteam inom äldreomsorg vilket leder till att åtgärder bortprioriteras, menar Johanna Raxén, logoped på Danderyds sjukhus.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Krav som framtidens vaccin ställer på sjukvården
Nya vaccin tillsammans med utökat vaccinationsprogram, ändrade ordinationer, vaccinationsmotstånd, fler med kroniska sjukdomar och ökad livslängd gör att nya indikationer för vaccin efterfrågas.
-
Glaukom (grön starr)
En sjukdom karakteriseras av skador i synnerven och åtföljande synfältsdefekter med långsam försämring, med eller utan förhöjt ögontryck. Öppenvinkelglaukom drabbar oftast äldre personer och är ovanligt före 50 års ålder.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu