Äldre behöver mer protein för att behålla en stark kropp
Nyhet | Geriatrik

Äldre behöver mer protein för att behålla en stark kropp

En ny studie från Örebro universitet visar att protein är viktigt för att äldre ska kunna behålla sin muskelmassa och sin fysiska förmåga, för att till exempel orka resa sig upp ur en fåtölj. 
– Matvanorna spelar en viktig roll för hälsan hos äldre, även hos de som redan är fysiskt aktiva, säger Fawzi Kadi.


Publicerad den: 2018-12-21
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

För en god fysisk funktionsförmåga, som att kunna resa sig ur en fåtölj, krävs en snabb kraftutveckling hos musklerna som arbetar. 

– För att bromsa förlust av muskelmassa och funktion krävs ett tillräckligt proteinintag, säger Fawzi Kadi, professor vid Örebro Universitet.

Läs även: Långvarig smärta hos äldre

1,1 gram protein per dag

I studien ingick 100 kvinnor mellan 65 och 70 år som motionerade minst 30 minuter om dagen. Forskarna mätte muskelmassa, fysisk funktionsförmåga, och hur proteinrik mat kvinnorna åt.

För att behålla muskelmassan räcker det att äta 0,8 gram protein per kilogram du väger. Det betyder att en kvinna som väger 70 kg behöver äta 56 gram protein per dag. Men för att främja fysisk funktion krävs 1,1 gram protein per kilogram du väger. En kvinna som väger 70 kg behöver då äta 77 gram protein per dag.

– Vi tycker det var intressant att kopplingen mellan funktionsförmåga och proteinintag endast visades hos de kvinnor som åt minst 1,1 gram protein, säger Fawzi Kadi. Detta stöder Livsmedelsverkets specifika rekommendationer om proteinintag för äldre över 65 år.

Gör utbildningen: Vad vet du om svår långvarig smärta?

Annons
Annons

"Matvanorna spelar en viktig roll för hälsan hos äldre"

Resultaten bekräftar också att en diet fattig på protein, under 0,8 gram, är negativ för både muskelmassa och funktionsförmåga.

– Ofta är det just förmågan att genera kraft som man tappar först och det gör att vardagslivet kan bli besvärligt. Vår studie visar att matvanorna spelar en viktig roll för hälsan hos äldre, även hos de som redan är fysiskt aktiva, avslutar Fawzi Kadi.

Forskningen är en del av den strategiska satsningen Mat och hälsa vid Örebro universitet. Studien är gjord av Fawzi Kadi och Andreas Nilsson.

Annons
Annons

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/manga-behover-ata-mer-protein-for-att-komma-upp-ur-fatoljen-som-aldre/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons