Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

En enda manipulerad gen kan bromsa vårt åldrande

Snart kommer vi att kunna bromsa åldrandet, tror forskare. Studier har visat att små rundmaskar som fick en enda gen manipulerad dubblade sin livslängd – ett resultat som kan få betydelse även för oss människor.
Annons

Cynthia Kenon, en av världens mest framstående åldringsforskare, är övertygad om att vi kommer att kunna sakta ner åldrandet hos människor, enligt en intervju med SVT:s Vetenskapens värld. För tjugo år sedan upptäckte hon och hennes forskargrupp att man genom att ändra i en enda gen kunde fördubbla livslängden hos vissa smådjur. Senare har hon även hittat en annan gen med motsatt effekt, som återställer effekterna av genmanipuleringen som förlänger livet. Detta innebär att vi kommer att kunna vrida på och av åldrandet genom att göra förändringar på molekylär nivå.

– Jag fick gåshud på armarna när jag förstod hur det hängde ihop. Det borde inte kunna gå! säger Cynthia Kenon.

Annons
Annons

Hon tror att många människor skulle vilja leva längre om de kunde åldras utan att behöva bli handikappade, ensamma och ha ont – och det är detta hon tror att vi kommer att kunna råda bot på så småningom. Men innan ett livsförlängande piller ens kan testas på människor har Cynthia Kenon ett tips för den som vill maximera livslängden: Att utesluta socker. Enligt SVT har Kenon själv gått över till GI-kost eftersom hon upptäckte att socker på maten förkortade maskarnas liv avsevärt. 

    Källor

  • SVT - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-sakra-snart-kan-vi-bromsa-aldrandet

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.