Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Förbättrade levnadsvillkor ökar kvinnors kognitiva förmåga

Förbättrade levnadsvillkor och mer jämlika utbildningsmöjligheter är förknippat med större könsskillnader till kvinnors fördel inom vissa områden, till exempel minne. Inom andra områden, till exempel matematik, innebär förbättrade levnadsvillkor att könsskillnaderna jämnas ut.
Annons

− Vår forskning tyder på att en högre levnadsstandard och ett mer jämställt samhälle ökar kvinnors allmänna kognitiva förmåga mer än mäns, säger Agneta Herlitz, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Forskningen grundar sig på en omfattande undersökning om hälsa och åldrande i Europa. Mer än 31 000 män och kvinnor över 50 år från 13 europeiska länder deltog i undersökningen som gick ut på att svara på frågor som testar kognitiva funktioner inklusive minne, matematisk förmåga och verbal förmåga.

Annons
Annons

Enligt resultaten är könsskillnader i dessa kognitiva förmågor relaterade till deltagarnas ålder och det land de bor i, men även till de levnadsvillkor och utbildningsmöjligheter som de haft under vuxenlivet. I regioner med relativt sett goda levnadsvillkor och jämställda utbildningsmöjligheter var könsskillnaderna i minne till kvinnors fördel större, medan mäns fördel i matematiska uppgifter var mindre.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/forbattrade-levnadsvillkor-okar-kvinnors-kognitiva-formagor

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.