Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Geriatriken behöver skifta fokus

Geriatriken behöver skifta fokus debatterar två läkare i Läkartidningen. Istället för att handla om en sjukdom hos en person ska geriatriken vara riktad mot en person med flera samtidiga sjukdomar och en individuellt unik fenotyp.
Annons

Äldre personer med många samtidiga sjukdomar och komplexa hälsoproblem dominerar i vården. Men i de flesta länder är vårdsystemen inriktade på handläggning av enstaka hälsoproblem och inte anpassade för äldre, multisjuka. Det finns därför ett behov av att skifta fokus i vården och i forskningen menar professorerna Yngve Gustafson och Gunnar Akner.

Det är svårt att dra slutsatser från randomiserade kliniska prövningar eftersom grupperna blir mycket heterogena när de består av äldre, multisjuka personer.
Handläggningen inom geriatriken bör bli mer individuellt anpassad och personcentrerad. Detta innebär att det finns stora behov av behandlingsforskning inom geriatrik.

Annons
Annons

Det nya tankesättet ska genomsyra arbetssätt, teamsammansättning, medicinsk journal, organisation av vård och omsorg, nationella riktlinjer och vårdprogram samt styrning och behandlingsforskning så att det passar äldre, multisjuka personer, menar debattörerna.

Har debattörerna rätt? Fungerar geriatriken bra idag eller behövs det ett nytänk? Kommentera artikeln direkt här nedan.

    Källor

  • Läkartidningen - http://xn--lkartidningen-bfb.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2014/08/Geriatriken-behover-skifta-fokus--fran-sjukdom-till-person/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.