Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Kakao kan förbättra minnet

Äldre personer som drack kakaodryck, med hög halt av flavanoler, under tre månader förbättrade sitt minne. Det visar en ny amerikansk studie som har publicerats i Nature Neuroscience.

Publicerad den: 2014-11-03

Annons

I studien ingick 39 friska personer i åldern 50­-69 år. Via lottning bestämdes det om deltagarna skulle få dricka kakaodryck som innehöll en hög eller låg halt av flavanoler, ett ämne som knutits till gynnsamma effekter i hjärt- och kärlsystemet.

Efter tre månader kunde forskarna konstatera att personer som druckit kakaodryck med hög flavanolhalt presterade bättre i ett särskilt minnestest, jämfört med kontrollgruppen.

Annons
Annons

– Om en deltagare hade ett minne som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet i snitt som en typisk 30- eller 40-åring efter tre månaders behandling, säger studiens ledare Scott Small i pressmeddelande från Columbia University i New York, USA.

I minnestestet skulle deltagarna känna igen olika mönster och på så sätt mättes funktionen av gyrus dentatus som ingår i minnescentrat hippocampus i hjärnan. Forskarna tror att området påverkas vid specifikt åldersrelaterad minnesförsämring.

Hur det kommer sig att flavanoler förbättrar minnet är inte känt. Det kan bero på att ämnet inducerar ett ökat blodflöde i gyrus dentatus, eller en ökning av mottagningsstationer, så kallade ”spines” på nervcellernas dendriter.

Annons
Annons

Scott Small nämner dock att studien är liten och deras upptäckt behöver bekräftas i större forskningsstudier.

De amerikanska forskara undersökte även om effekten av ett särskilt träningsprogram kunde få deltagarna att prestera bättre i minnestestet, men så var inte fallet.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/neurologi/kakao-forbattrade-minnet/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.