Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Markant skillnad äldreomsorgskvaliteten i landet

Kvaliteten på svensk äldreomsorg skiljer sig kraftigt åt inom landet. En omfattande jämförelse som Dagens Nyheter gjort med hjälp av tusentals uppgifter från Socialstyrelsen visar att äldre vårdas med olika kvalitet. För att få bra äldrevård, då ska du bo på rätt ort. Jämförelsen visar bland annat att det i vissa kommuner är sämre tillgång på läkare för de äldre, dålig kontroll om risker med trycksår och fallskador. Medan det i andra kommuner är tvärtom

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-09

Annons

Kvaliteten på svensk äldreomsorg skiljer sig kraftigt åt inom landet. En omfattande jämförelse som Dagens Nyheter gjort med hjälp av tusentals uppgifter från Socialstyrelsen visar att äldre vårdas med olika kvalitet.

För att få bra äldrevård, då ska du bo på rätt ort. Jämförelsen visar bland annat att det i vissa kommuner är sämre tillgång på läkare för de äldre, dålig kontroll om risker med trycksår och fallskador. Medan det i andra kommuner är tvärtom.

Annons
Annons

Men den omfattande bearbetningen som DN har gjort visar på mer dramatiska variationer mellan bra och dålig äldreomsorg. Den största skillnaden handlar om personalen som vårdar de gamla. I tillexempel Lekebergs kommun i Närke har 94 procent av de anställda en yrkesutbildning, jämfört med Göteborgsstadsdelen Frölunda-Högsbo där lika stor andel saknar en sådan utbildning.

Jämförelsen visar generellt sett att mindre kommuner presterar bättre än större kommuner.

– Jag tror att skillnaderna bland annat beror på hur arbetsmarknaden ser ut. I storstäderna finns många fler ”roligare” jobb och man slåss mot helt andra villkor än på landsbygden. Personalens trygghet i sin roll har stor betydelse, säger Marianne Lidbrink.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/sverige/aldre-vardas-med-olika-kvalitet

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.