Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Munsårsvirus kan orsaka Alzheimers

Den som bär på vanligt munsårsvirus, Herpes simplexvirus, har större risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Viktig kunskap som kan bädda för nya behandlingsformer, menar forskare vid Umeå universitet som står bakom upptäckten.

Publicerad den: 2014-10-13

Annons

Alzheimers är vanligast bland demenssjukdomarna och de senaste åren har forskning pekat på en koppling mellan Alzheimers sjukdom och infektion med vanligt herpesvirus, Herpes simplexvirus typ 1.

– Våra resultat visar tydligt att det finns ett samband mellan infektioner av Herpes simplexvirus och risken att utveckla Alzheimers sjukdom. Detta gör att vi också får nya möjligheter att utveckla behandlingsformer för att stoppa sjukdomen, säger Hugo Lövheim, docent vid enheten för geriatrik vid Umeå universitet, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

Resultatet baseras på två stora epidemiologiska studier. I den ena visade forskarna att en reaktiverad infektion med herpesvirus dubblerade risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Här undersöktes totalt 3 432 personer som följts i mer än 11 år.
I den andra studien undersöktes prover från 360 personer med Alzheimers sjukdom, och lika många matchade personer som inte hade demens. Här såg man en drygt fördubblad risk att utveckla Alzheimers om personen samtidigt var bärare av herpesviruset.

– Något som gör denna hypotes väldigt intressant är att herpesinfektion i dag i princip är behandlingsbart med antivirala medel. Därför hoppas vi inom några år kunna starta studier där vi också provar att behandla patienter för att förhindra utveckling av Alzheimers sjukdom, säger Hugo Lövheim i pressmeddelandet.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/vanligt-munsarsvirus-okar-risk-for-demens.cid241326

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.