Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Träning hjälper mot fallskador

Äldre personer kan minska risken för fall och benbrott genom att träna och förbättra balansen visar en ny rapport från SBU.
Annons

Träning, enskilt eller i grupp, är idag den enda åtgärden som har vetenskapligt stöd för både minskad fallrisk och för frakturer.

Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, kan man minska risken för fall genom individuellt anpassad vård med flera olika åtgärder i kombination. Åtgärderna kan till exempel vara anpassning av hemmet, genomgång av läkemedel och fysisk träning.

Annons
Annons

Fallolyckor är den vanligaste typen av olycksfall. Nästan tre av fyra personer som läggs in på sjukhus till följd av olyckshändelser har skadats i fallolyckor. I Sverige drabbas cirka 17 000 äldre per år av höftfrakturer och minst 1 500 dör till följd av fallolyckor. Psykologiska konsekvenser kan vara lika förödande som fysiska skador. Rädsla för att falla igen kan leda till minskad rörelse och sämre livskvalitet. Fallolyckor bland äldre medför också stora kostnader för samhället. Därför är det viktigt både för individen och samhället om fallolyckor kan förhindras.

    Källor

  • SBU - http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Kommentar/Atgarder-for-att-forhindra-fall-och-frakturer-hos-aldre/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.