Barnmorskan som läste vidare till läkare
Favoritprylen är en sko, som hon inte kan bära själv, och om hon tvingades avstå läkaryrket skulle hon satsat på att bli diakon. Möt barnmorskan som efter 13 år i yrket läste vidare till läkare. Idag sysslar hon med kvinnoforskning och är en flitigt anlitad föreläsare inom urininkontinens.
Tio snabba med Aino Fianu Jonasson
Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?
– Jag jobbar enbart med kvinnoforskning och i huvudsak urininkontinens. Nu forskar vi på läkemedel vid trängningsinkontinens och även ansträngningsinkontinens, där vi så småningom har för avsikt att använda stamceller. Vi undersöker också olika preparat vid atrofisk vaginit samt bakteriell vaginos.
Vad står högst på din agenda under våren?
– Förutom forskningen så föreläser jag ofta om urininkontinens för allmänläkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor med förskrivningsrätt, barnmorskor och studerande.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Hur kom det sig att du valde läkaryrket?
– Jag tyckte att det var intressant. Jag är barnmorska i botten och efter 13 år läste jag vidare till läkare. Min mamma arbetade på BB, vilket säkert påverkade mitt val att utbilda mig till barnmorska.
Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?
– Jag har flera nätverk. Jag föreläser ofta och träffar mina kollegor både externt och här på kliniken. Jag försöker hålla mig uppdaterad om ny forskning via PubMed samt andra medier.
Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– Patienterna idag är betydligt mer pålästa och ställer fler frågor om olika behandlingar och vad som passar dem bäst, information de fått via internet. Jag har inget emot att föra denna dialog med patienterna.
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?
– Då skulle jag ha studerat teologi för att eventuellt vara diakon.
Vilken är din främsta levnadsregel?
– Att träffa vänner, ha ett socialt nätverk och att inte isolera sig. Det är viktigt att inte glömma sina fritidsintressen. Jag uppskattar mycket att gå på opera, lyssna på klassisk musik och den värmländska skogen och marken sommartid.
Berätta något som inte så många känner till om dig.
– Mina fritidsintressen som exempelvis klassisk musik och opera.
Om du vann fem miljoner, vad skulle du göra då?
– Då skulle jag investera i mitt hus i Värmland och göra andra nödvändiga restaureringar i huset. Jag är född och uppvuxen i Värmland.
Vilken är din favoritpryl?
– Hmmm, det är nog min avlidne mans barndomssko från Rumänien som jag har hemma. Det är fint att jag fortfarande har den.
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fort...
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.