Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barnmorskan som läste vidare till läkare

Favoritprylen är en sko, som hon inte kan bära själv, och om hon tvingades avstå läkaryrket skulle hon satsat på att bli diakon. Möt barnmorskan som efter 13 år i yrket läste vidare till läkare. Idag sysslar hon med kvinnoforskning och är en flitigt anlitad föreläsare inom urininkontinens.


Publicerad den: 2011-05-02

Annons

Tio snabba med Aino Fianu Jonasson

 Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?

– Jag jobbar enbart med kvinnoforskning och i huvudsak urininkontinens. Nu forskar vi på läkemedel vid trängningsinkontinens och även ansträngningsinkontinens, där vi så småningom har för avsikt att använda stamceller. Vi undersöker också olika preparat vid atrofisk vaginit samt bakteriell vaginos.

Annons
Annons

Vad står högst på din agenda under våren?

– Förutom forskningen så föreläser jag ofta om urininkontinens för allmänläkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor med förskrivningsrätt, barnmorskor och studerande.

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

– Jag tyckte att det var intressant. Jag är barnmorska i botten och efter 13 år läste jag vidare till läkare. Min mamma arbetade på BB, vilket säkert påverkade mitt val att utbilda mig till barnmorska.

Annons
Annons

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor? 

– Jag har flera nätverk. Jag föreläser ofta och träffar mina kollegor både externt och här på kliniken. Jag försöker hålla mig uppdaterad om ny forskning via PubMed samt andra medier.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

– Patienterna idag är betydligt mer pålästa och ställer fler frågor om olika behandlingar och vad som passar dem bäst, information de fått via internet. Jag har inget emot att föra denna dialog med patienterna.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

– Då skulle jag ha studerat teologi för att eventuellt vara diakon.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Att träffa vänner, ha ett socialt nätverk och att inte isolera sig. Det är viktigt att inte glömma sina fritidsintressen. Jag uppskattar mycket att gå på opera, lyssna på klassisk musik och den värmländska skogen och marken sommartid.

Berätta något som inte så många känner till om dig.

– Mina fritidsintressen som exempelvis klassisk musik och opera.

Om du vann fem miljoner, vad skulle du göra då?

– Då skulle jag investera i mitt hus i Värmland och göra andra nödvändiga restaureringar i huset. Jag är född och uppvuxen i Värmland.

Vilken är din favoritpryl?

– Hmmm, det är nog min avlidne mans barndomssko från Rumänien som jag har hemma. Det är fint att jag fortfarande har den.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.