Barnmorskan som läste vidare till läkare
Favoritprylen är en sko, som hon inte kan bära själv, och om hon tvingades avstå läkaryrket skulle hon satsat på att bli diakon. Möt barnmorskan som efter 13 år i yrket läste vidare till läkare. Idag sysslar hon med kvinnoforskning och är en flitigt anlitad föreläsare inom urininkontinens.
Tio snabba med Aino Fianu Jonasson
Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?
– Jag jobbar enbart med kvinnoforskning och i huvudsak urininkontinens. Nu forskar vi på läkemedel vid trängningsinkontinens och även ansträngningsinkontinens, där vi så småningom har för avsikt att använda stamceller. Vi undersöker också olika preparat vid atrofisk vaginit samt bakteriell vaginos.
Vad står högst på din agenda under våren?
– Förutom forskningen så föreläser jag ofta om urininkontinens för allmänläkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor med förskrivningsrätt, barnmorskor och studerande.
Hur kom det sig att du valde läkaryrket?
– Jag tyckte att det var intressant. Jag är barnmorska i botten och efter 13 år läste jag vidare till läkare. Min mamma arbetade på BB, vilket säkert påverkade mitt val att utbilda mig till barnmorska.
Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?
– Jag har flera nätverk. Jag föreläser ofta och träffar mina kollegor både externt och här på kliniken. Jag försöker hålla mig uppdaterad om ny forskning via PubMed samt andra medier.
Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?
– Patienterna idag är betydligt mer pålästa och ställer fler frågor om olika behandlingar och vad som passar dem bäst, information de fått via internet. Jag har inget emot att föra denna dialog med patienterna.
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?
– Då skulle jag ha studerat teologi för att eventuellt vara diakon.
Vilken är din främsta levnadsregel?
– Att träffa vänner, ha ett socialt nätverk och att inte isolera sig. Det är viktigt att inte glömma sina fritidsintressen. Jag uppskattar mycket att gå på opera, lyssna på klassisk musik och den värmländska skogen och marken sommartid.
Berätta något som inte så många känner till om dig.
– Mina fritidsintressen som exempelvis klassisk musik och opera.
Om du vann fem miljoner, vad skulle du göra då?
– Då skulle jag investera i mitt hus i Värmland och göra andra nödvändiga restaureringar i huset. Jag är född och uppvuxen i Värmland.
Vilken är din favoritpryl?
– Hmmm, det är nog min avlidne mans barndomssko från Rumänien som jag har hemma. Det är fint att jag fortfarande har den.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Uppdaterade behandlingsrekommendationer för kvinnor i klimakteriet
Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för hormonbehandling av kvinnor har uppdaterats.
-
Akut bäckeninfektion och salpingit
Akut bäckeninfektion är ofta resultatet av en uppåtstigande infektion från cervix. Det förkortas ofta PID – pelvic inflammatory disease – och innefattar endometrit, salpingit, parametrit, inflammation i äggstockarna, tuboovarialabscess och/eller peritonit i nedre del av buken.
-
Intrahepatisk kolestas under graviditet, ICP
Ett tillstånd som kännetecknas av reversibel kolestas med klåda under den andra eller tredje trimestern.