Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt färre dör i cancer

Den totala cancerdödligheten i Sverige har minskat sedan 1960-talet, det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Samtidigt visar statistiken att livmoderhalscancer är påväg uppåt.  

– Sedan ungefär fyra år tillbaka har vi sett en ökning av antalet registrerade fall av livmoderhalscancer, säger David Pettersson, utredare vid Socialstyrelsen.


Publicerad den: 2018-12-19

Allt färre dör i cancer
Annons

För att ta reda på om den totala cancerdödligheten ökat eller minskat mellan 1965-2017 har Socialstyrelsen tittat på åldersjusterade siffror, det vill säga tagit hänsyn till befolkningens storlek och det faktum att allt fler blir äldre. 

– Cancerdödligheten sjunker faktiskt något när man tittar på åldersjusterade siffror. Många av de cancerformer som ökar mycket har jämförelsevis hög överlevnad, till exempel hudcancer och sköldkörtelcancer. Ett undantag som står ut från mängden är lungcancer hos kvinnor som både ökar kraftigt och har mycket dålig överlevnad, säger David Pettersson.

Flest kvinnor dör i lungcancer

 År 2017 diagnostiserades 61 000 personer med någon form av elakartad cancer. Den vanligaste cancerformen bland kvinnor är bröstcancer och bland män prostatacancer. Men till skillnad från prostatacancer, som skördar flest dödsfall bland män, så står lungcancer för de flesta dödsfallen bland kvinnor. Andra exempel på cancersjukdomar som orsakar många dödsfall är tjocktarmscancer och cancer i bukspottkörteln. Men det är betydligt fler som insjuknar än som dör i cancer. 

Annons
Annons

Läs även: Nationella riktlinjer för lungcancervård

Livmoderhalscancer ökar - screening bästa skydd

Trenden inom gynekologiska cancerformerna varierar. Efter att screening för livmoderhalscancer infördes i slutet av 1960-talet skönt både insjuknandet och dödligheten kraftigt under lång tid, men under de senaste åren har det ökat något. Något som inte ökar längre är både äggstockscancer och livmoderkroppscancer.

– Sedan ungefär fyra år tillbaka har vi sett en ökning av antalet registrerade fall av livmoderhalscancer. Då man sett ökningen bland de kvinnor som deltagit i screeningprogrammet har det rests farhågor om att det har skett en ökning av missade fall av cellförändringar i screeningen. De flesta fallen av livmoderhalscancer förekommer dock fortfarande hos kvinnor som inte deltar i screeningen. Deltagande i screeningprogrammet ger ett mycket starkt skydd, säger David Pettersson.

Läs även: Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/totalacancerdodlighetenminskar

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.