Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaccin mot livmoderhalscancer försenas

Det blir ingen vaccination av unga flickor mot livmoderhalscancer under hösten, trots att Socialstyrelsen beslutade om det redan för mer än två och ett halvt år sedan. Nu har vaccineringen försenats ytterligare sedan Kammarrätten beslutat överpröva ärendet, rapporterar Sveriges Radio.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-11-03

Annons

Det blir ingen vaccination av unga flickor mot livmoderhalscancer under hösten, trots att Socialstyrelsen  beslutade om det redan för mer än två och ett halvt år sedan. Nu har vaccineringen försenats ytterligare sedan Kammarrätten beslutat överpröva ärendet, rapporterar Sveriges Radio.

Glaxos Cervarix vann upphandlingen kring vaccin

I februari 2008 beslutade Socialstyrelsen att flickor födda 1999 och senare skulle erbjudas vaccin mot livmoderhalscancer. Anledningen till att processen dragit ut på tiden är för att i upphandlingen av vilket vaccin som skulle användas, överklagade företaget Sanofi Pasteur som förlorade mot Glaxos Cervarix, som vann.

Och det här är olyckligt, säger barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm i Örebro:
– Ja, det har ju komplicerat det hela ytterligare. Det är flera saker som berörs: Dels så försvårar det ju planeringen av vaccination, både för landsting och kommuner, för att få flickorna vaccinerade, och sedan det som jag tycker är den allvarligaste invändningen, att de äldre flickorna faller ur systemet för detta. Det gör att vi får en lägre vaccinationstäckning, färre flickor blir vaccinerade än om vi hade haft vaccinet i dag, säger Leif Ekholm.

Nu ska Kammarrätten ompröva upphandlingen. Hur det än går blir det ingen vaccinering under höstterminen.

Medicinsk översikt om Livmoderhalscancer (cervixcancer) »

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4150422

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.