Var fjärde pappa upplever förlossning som läskig

Hälften av de nyblivna papporna anser sig inte vet hur man faktiskt tar hand om ett nyfött barn och var fjärde pappa upplever förslossningen som stressande eller läskig. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet, skriver Dn.se. Vad nyblivna mammor tycker och känner inför en förslossning har de gjorts en hel del forskning på, men vad papporna känner vet vi inte så mycket om. Barnmorskan Margareta Johansson vid Mittuniversitet har i en avhandling tagit pulsen på 1 000 nyblivna pappor.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-02-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Hälften av de nyblivna papporna anser sig inte vet hur man faktiskt tar hand om ett nyfött barn och var fjärde pappa upplever förslossningen som stressande eller läskig. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet, skriver Dn.se.

Vad nyblivna mammor tycker och känner inför en förslossning har de gjorts en hel del forskning på, men vad papporna känner vet vi inte så mycket om. Barnmorskan Margareta Johansson vid Mittuniversitet har i en avhandling tagit pulsen på 1 000 nyblivna pappor.

Annons
Annons

– Med hjälp av enkäter har jag frågat dem vid tre tillfällen. Mitt under graviditeten, strax efter och ett år efter förlossningen.

Resultaten visade att 26 procent av alla nyblivna pappor upplevde förslossningen som negativ och beskrevs i termer som stressande, läskig och till och med grotesk.

– Det fanns ett tydligt samband mellan typ av förlossning och hur papporna upplevde den. Om barnet förlöstes med kejsarsnitt eller med hjälp av instrument, ökade sannolikheten för att pappan skulle uppleva den som negativ.

Annons
Annons

Nästan hälften av alla pappor angav att de var missnöjda med den information som gav om det nyfödda barnets vård och behov.

– Vården bör ha ett annat fokus och involvera papporna mycket mer än vad man gör i dag. Det är betydelsefullt för alla parter, inte minst för det nyfödda barnet.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/otackt-med-forlossning-for-pappor

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons