Ligger ventrombos bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning. Följ patientfallet och få den senaste kunskapen om ventrombos.

Venös tromboembolism (VTE), blodpropp i kroppens djupa vensystem, uppkommer då den normala koagulationsprocessen inte begränsas normalt. Något som beror på förändringar i blodets levringsförmåga, flöde eller närmaste omgivning. Mellan en och fyra procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av djup ventrombos (DVT), som är den vanligaste formen av VTE. Det är några faktorer du ska vara särskilt uppmärksam på vid misstänkt ventrombos, likaså vid behandlingen.
Genom att följa patientfallet om Astrid får du en genomgång av både utredning, diagnos, behandling och uppföljning av ventrombos.
Gå till patientfallet om ventrombos, framtaget tillsammans med professor Peter J Svensson, specialist i internmedicin, hematologi samt blödnings- och koagulationssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
Fler patientfall
NetdoktorPro erbjuder även patientfall inom en rad andra tillstånd. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Det är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Men med rätt kunskap kan risken för att utveckla hypotermi både påverkas och reduceras.
-
Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypote...
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Så vanligt är svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Det är svårt att helt undvika blödningskomplikationer, speciellt i akuta situationer. Något som gör det viktigt att öka medvetenheten om blödningsrisken hos professionen. I en webbutbildning på NetdoktorPro har läkare delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring blödning vid kirurgi.
-
Narkosgas kan bidra till sämre njurfunktion efter operation
Sövning med gas kan vara en bidragande faktor till komplikationer hos patienter efter en operation. Det visar en klinisk studie från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
-
Perioperativ hypotermi
Perioperativ hypotermi definieras som en kärntemperatur på 36 grader eller lägre och påverkar kroppens alla organ. Risken för utveckling av hypotermi under operation är inte försumbar utan det finns flera riskfaktorer att ta hänsyn till.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.