Medicinskt verktyg

Kalkylator

Här har vi samlat externa länkar som ska hjälpa dig i din kliniska vardag – information är särskilt utvald av redaktionen på NetdoktorPro. Har vi missat en värdefull länk? Mejla till [email protected]


cf4209b28ed388f4e57856528d9269e8.gif
Publicerad den: 2015-11-24

Läkemedelsberäkning

Denna funktion är för varje sjuksköterska och läkare väsentlig kunskap som handlar om att ge rätt medicin till rätt patient, i rätt mängd, på rätt sätt och vid rätt tidpunkt.

Beräkningsfunktioner på infusionsmängd, infusionstid, infusionstakt, gasflöden, mängd och volym (Medicinsk ordbok)

 

Beräkna BMI

Räka ut patientens BMI (Body Mass Index) för att få en indikation om undervikt, normalvikt eller övervikt. De uppgifter som behövs för att beräkna BMI är vikt och längd. 

BMI (Doktorerna.com)

 

Skatta risken för typ 2-diabetes

Genom att patienten får svara på frågorna i detta formular presenteras en riskpoäng för att drabbas av typ 2-diabetes inom tio år.

FINDRISC (Karolinska Institutet)

 

Riskkalkylator för kardiovaskulär sjukdom

Beräkna risken för patienten att insjukna i hjärt-kärlsjukdom, kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt och stroke samt risken att dö i dessa sjukdomar.

Kardiovaskulär riskkalkylator (University of Edinburgh)

 

Konvertering mellan vanliga mått, längdenheter, temperaturer

Här kan du konvertera mellan vanliga mått, längdenheter, temperaturer, hastighet med mera.

Konverteraren (Kalkyleramera)

 

Medicinska beräkningar

MDCalc tillhandahåller en omfattande lista med medicinska kalkylatorer. Deras mål är att hjälpa till att omvandla forskningen till praktiska verktyg för läkare i deras kliniska vardag.

Medicinska beräkningar, 60 olika (MDCalc)

 

Ta framk midja/stuss-kvot 

Kvoten mellan midja och höft är ett mått på patientens hälsostatus och är ett komplement till BMI. Måtten gäller den bredaste delen av både midja och stuss.

Midja/höft-kvot (Kalkyleramera)

 

Riskmotorer för typ 1 och typ 2 diabetes

Syftet med riskmotorerna är att bistå läkare och sköterskor att optimera den individuella kardiovaskulära riskreduktionen. Detta är en elektronisk version som utarbetats och validerats med hjälp av stora patientmaterial inom Nationella Diabetesregistret.

Riskmotorer för diabetes (Nationella diabetesregistret)