Din patient har lågt blodvärde och förstorade lymfkörtlar på halsen
Carlos, 55 år, remitterades från primärvården till dig som läkare på en hematologisk mottagning. Genom denna inte alltför ”vanliga” fallbeskrivningen får du veta hur det kan te sig och vad man skall tänka på vid misstänkt lymfom, menar Herman Nilsson-Ehle, överläkare vid Sektionen för Hematologi och Koagulation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

55-årige Carlos remitterades på grund av lågt blodvärde upptäckt i samband med blodgivning (Carlos är blodgivare). Den inremitterande läkaren noterade också ett par förstorade lymfkörtlar på halsen (”palpatoriskt benigna”).
Så inleds patientfallet om follikulära lymfom, som tack vare modern behandling innebär att de drabbade kan leva ett bra liv många år framöver, även efter upprepade återfall. Men den heterogena sjukdomen kräver god kunskap om diagnosen samt förståelse för hur vården och behandlingen kan individanpassas. Därför behöver hela vårdkedjan, från primärvårdsläkarna till specialisterna, hålla sig uppdaterade. Det menar Herman Nilsson-Ehle, överläkare vid Sektionen för Hematologi och Koagulation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som tillsammans med professor Eva Kimby har varit med och tagit fram NetdoktorPros fortbildningskurs Vad vet du om follikulärt lymfom?
Patientfallet löper som en röd tråd genom kursen, som endast tar 15 minuter att genomföra och alla svar är anonyma.
Fler fortbildningar
NetdoktorPro erbjuder även fortbildningar, innehållande patientfall, inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra fortbildningar och fler är på väg.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologen Hans Hagberg sammanfattar EHA 2023 – med inriktning på lymfom
Hans Hagberg, läkare på onkologkliniken Akademiska sjukhuset, har följt European Haematology Association Congress, EHA, som pågick 8–15 juni 2023. Här kan du läsa hans rapport.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
ASH 2022: Höjdpunkter kring lymfoida maligniteter
Fem viktiga rapporter vars resultat påverkar nuvarande klinisk handläggning. Det ligger i fokus i kongressrapporten från Hans Hagberg, docent och överläkare vid onkologikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Akut lymfatisk leukemi (ALL)
Cancersjukdom som utgår från snabbväxande, omogna lymfatiska celler. Ger symtom såsom trötthet och ospecifika allmänsymptom, frekventa infektioner, blödningstendens i hud och slemhinnor, nattsvettningar och värk i skelettet.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
När ska man misstänka och utreda hemokromatos?
Primär hemokromatos är en autosomal recessiv ärftlig sjukdom där patologiskt ökad järnabsorption leder till ackumulering av järn. Organskador på grund av järninlagring kan uppträda i medelåldern. Framförallt lever, pankreas, hjärta, hud, leder och hypofys kan skadas.