Blodcancersjuka dör i väntan på behandling
Tack vare framgångsrika behandlingar med nya läkemedel överlever allt fler blod- och blodcancersjuka i Europa. Samtidigt har införandet av dessa behandlingar varit trögt i Sverige. Detta diskuteras under en debatt i Almedalen.
Omkring 4 800 personer i Sverige lever idag med någon form av blodcancerdiagnos. Under det senaste året är det två frågor som Blodcancerförbundet särskilt har försökt driva på. Det första är att patientgruppen snabbare ska få tillgång till nya livshöjande behandlingar och det andra är att göra det enklare att driva kliniska prövningar.
Förbundet har lyft frågorna på sin turné, som har omfattat sex rundabordssamtal i samtliga av landets regionala cancercentrum (RCC), som nu avslutas under Almedalsveckan.
– Oroliga medlemmar upplever att de inte får tillgång till behandling, särskilt problematiskt är det kring kombinationsbehandlingar. Dessvärre sätter debatten störst fokus på konstandseffektivitet istället för vad som faktiskt är bäst behandling för patienterna, säger Lise-Lott Eriksson, ordförande på Blodcancerförbundet.
Godkända läkemedel hinner inte nå patienterna
Nya behandlingsmöjligheter har lett till att överlevnaden och livskvalitén för patientgruppen har ökat i Europa.
– Men det är fortfarande ett stort problem att det tar alldeles för lång tid för godkända läkemedel att nå patienterna. Patienter dör i väntan på behandling, säger Lise-Lott Eriksson.
Webbinarium med nordiska experter om ITP
Den 16 oktober bjöd Bonnier Healthcare (NetdoktorPro) och Dagens Medicin in till ett spännande nordiskt webbinarium om Immunologisk trombocytopeni (ITP). Webbinariet ger dig som är verksam på området möjlighet att lära från några av de främsta experterna på området.
LÄS ÄVEN: Det ska du tänka på när du misstänker kronisk blodcancer
I panelen sitter representanter från NT-rådet (nya terapier), som har landstingens mandat att avge rekommendationer om användning av nya läkemedel. Rådet beslutar även vilka läkemedel som ska omfattas av nationellt ordnat införande inom samverkansmodellen.
– Hälso- och sjukvårdssystemet har begränsade resurser, vi måste därför ha en noggrann process kring nya läkemedel och hur de bland annat förhåller sig till olika faktorer, däribland kostnadseffektivitet. Det är en av anledningarna till att det tar lång tid, säger Lars Sandman från NT-rådet.
Läkare: Oetiskt att inte ge patienterna bästa behandling
Med lång erfarenhet av att behandla blodcancerpatienter och på forskning inom området anser Haret Nahi, forskare och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, att nya effektiva behandlingar ska tillgängliggöras snabbare.
– Om fokus ligger på vad en behandling eller ett läkemedel kostar så är det helt fel. Primärt bör fokus ligga på att få ut behandlingarna till patienterna, allt annat är oetiskt, säger Haret Nahi.