Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Hematologi

Blodcancersjuka dör i väntan på behandling

Tack vare framgångsrika behandlingar med nya läkemedel överlever allt fler blod- och blodcancersjuka i Europa. Samtidigt har införandet av dessa behandlingar varit trögt i Sverige. Detta diskuteras under en debatt i Almedalen.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-07-03

Annons

Omkring 4 800 personer i Sverige lever idag med någon form av blodcancerdiagnos. Under det senaste året är det två frågor som Blodcancerförbundet särskilt har försökt driva på. Det första är att patientgruppen snabbare ska få tillgång till nya livshöjande behandlingar och det andra är att göra det enklare att driva kliniska prövningar.

Förbundet har lyft frågorna på sin turné, som har omfattat sex rundabordssamtal i samtliga av landets regionala cancercentrum (RCC), som nu avslutas under Almedalsveckan.

– Oroliga medlemmar upplever att de inte får tillgång till behandling, särskilt problematiskt är det kring kombinationsbehandlingar. Dessvärre sätter debatten störst fokus på konstandseffektivitet istället för vad som faktiskt är bäst behandling för patienterna, säger Lise-Lott Eriksson, ordförande på Blodcancerförbundet.

Annons
Annons

Godkända läkemedel hinner inte nå patienterna

Nya behandlingsmöjligheter har lett till att överlevnaden och livskvalitén för patientgruppen har ökat i Europa.

– Men det är fortfarande ett stort problem att det tar alldeles för lång tid för godkända läkemedel att nå patienterna. Patienter dör i väntan på behandling, säger Lise-Lott Eriksson.

LÄS ÄVEN: Det ska du tänka på när du misstänker kronisk blodcancer

I panelen sitter representanter från NT-rådet (nya terapier), som har landstingens mandat att avge rekommendationer om användning av nya läkemedel. Rådet beslutar även vilka läkemedel som ska omfattas av nationellt ordnat införande inom samverkansmodellen.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

– Hälso- och sjukvårdssystemet har begränsade resurser, vi måste därför ha en noggrann process kring nya läkemedel och hur de bland annat förhåller sig till olika faktorer, däribland kostnadseffektivitet. Det är en av anledningarna till att det tar lång tid, säger Lars Sandman från NT-rådet.

Läkare: Oetiskt att inte ge patienterna bästa behandling

Med lång erfarenhet av att behandla blodcancerpatienter och på forskning inom området anser Haret Nahi, forskare och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, att nya effektiva behandlingar ska tillgängliggöras snabbare.

– Om fokus ligger på vad en behandling eller ett läkemedel kostar så är det helt fel. Primärt bör fokus ligga på att få ut behandlingarna till patienterna, allt annat är oetiskt, säger Haret Nahi.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.