5 frågor om MDS och framtidens vård för Parkinsons sjukdom
MDS-kongressen, som är en internationell kongress om Parkinsons sjukdom och rörelserubbningar, ägde i år rum i Bella center i Köpenhamn den 27–31 augusti. Här svarar Mezin Öthman, specialistläkar i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på fem snabba frågor om MDS-kongressen och om sina egna tankar om framtidens PS-vård.
Vilka var de viktigaste nyheterna/studierna som presenterades under kongressen, enligt dig?
– Identifiering av neuronal alfasynuklein fibriller i hud, likvor och senast även i plasma med hög sensitivitet och specificitet. Att man kommer att kunna erbjuda levodopainfusionsbehandling subkutant.
Vad tar du främst med dig från kongressen?
– Att aktivt leta efter neuronala antikroppar vid relativt snabbt utveckling av neurologisk sjukdom som domineras av rörelserubbningar. Det finns ju immunmodulerande behandlingar som kan ge god effekt.
Vilka utmaningar/förbättringar står vården för Parkinsons sjukdom inför och varför?
– Man har kommit så långt i symtombehandlingen av PS-patienter med förbättrad livskvalitet. Vi får ändå säga att PS är en mycket långsam progressiv sjukdom som i många fall påverkar inte livslängden och därmed symtomlindringen är av stor vikt. Att hitta en sjukdomsmodifierande behandling är en utmaning men PS-teamtillgänglighet och kontinuitet är en mer aktuell utmaning för bättre vård och livskvalité för patienterna.
Vad kommer det innebära för patienter på sikt, kommer man kunna se någon förändring i behandling/prognos för patienter med Parkinsons sjukdom?
– Att tidigt kunna identifiera sjukdomen, långt före motorisk symtomdebut, är mest aktuell just nu och en förutsättning att hitta sjukdomsmodifierande behandlingar. Det är däremot svårt att säga om man som patient vill veta att man har sjukdomen redan vid förstoppningssymtom när det inte finns en bromsande behandling.
Hur ser du på framtiden för Parkinsons sjukdom?
– Att det blir en raritet att se PS-patienter med motoriska symtom. Patienterna blir identifierade vid första symtomen som förstoppning, depression eller REM-sömnstörning och sedan får behandling som stoppar vidare utveckling av sjukdomen.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Läs också: MDS-kongressen 2023 – Mezin Öthman sammanfattar höjdpunkterna
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Nya möjligheter att upptäcka Lewykroppssjukdom tidigt
Lewykroppssjukdom är ett samlingsbegrepp för Parkinsons sjukdom (som främst ger rörelsesvårigheter) och Lewykroppsdemens (som domineras av nedsatt kognitiv funktion) och är den näst vanligaste formen av neurodegenerativa sjukdomar efter Alzheimers sjukdom.
-
MDS-kongressen 2023 – Mezin Öthman sammanfattar höjdpunkterna
Sjukdomsassocierade mutationer, biomarkörer och nya behandlingssätt presenterades under MDS-kongressen 2023 i Köpenhamn. Specialistläkaren i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Mezin Öthman var närvarande vid kongressen och hans generella intryck var en intres...
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Akut disseminerad encefalomyelit (ADEM)
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Hjärntumörer hos vuxna
Tumörer i CNS är en stor grupp av benigna, lågmaligna och högmaligna tumörer, som förekommer hos patienter i alla åldrar. Huvvudvärk, epileptiska anfall och fokala bortfall är vanliga symtom.