Antiviral behandling till en 40-årig patient med okomplicerad bältros?
En fjärdedel av befolkningen riskerar att få herpes zoster någon gång under sin livstid. Tre antivirala medel finns, som har effekt mot varicella zostervirus. Bör man ordinera antiviral behandling till en 40-åring med okomplicerad bältros om det gått mindre än 72 timmar sedan den första blåsan (som är thorakalt belägen)?
Det är varicella zostervirus som orsakar bältros och då infektionen sitter i nervsystemet kan den påverka hela kroppen. Herpes zoster förknippas främst med hudutslag och en brännande nervsmärta men infektionen kan även utlösa hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det är fortfarande mycket vi inte vet om bältros men studier visar även att dessa patienter löper fyra gånger så hög risk för att drabbas av stroke. Därutöver råder det betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur smärtan uppfattas av patienten själv. Det framgår av en rapport om bältros som består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning Vad vet du om bältros? samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten.
Det vaccin som idag finns mot bältros minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. Samtidigt är det få läkare som informerar sina patienter om vaccinering, visar statistik från läkarutbildningen som hittills har genomförts av cirka 350 läkare. En stor del av patienterna var däremot positiva till att vaccineras.
Siffrorna visar på vikten av att sprida kunskapen om herpes zoster – speciellt med tanke på att antal fall kommer öka i takt med högre levnadslängd. Det menar infektionsläkaren Marie Studahl, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om bältros. I slutet av utbildningen finner du en checklista vid remittering av bältros.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Heltäckande epilepsiregister – en utmaning
Heltäckande kvalitetsregister för epilepsi är en stor utmaning – men helt nödvändig för att på sikt få kunskap om vårdens kvalitet.
-
Nytt läkemedel mot Alzheimer – men till vilket pris?
Förväntningarna på nya monoklonala antikropps-läkemedel för personer med Alzheimers sjukdom är skyhöga, men det finns också stora utmaningar. Här sammanfattar Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro det senaste inom området.
-
Facialispares
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Migrän är den tredje mest invalidiserande sjukdomen
Migrän innebär en betydande börda för samhället och individen, det visar en kartläggning från Institutet för Sjukvårds- och Hälsoekonomi (IHE). Globalt rankas dessutom migrän som den tredje mest invalidiserande sjukdomen i åldrarna 25–40.