Fokus på proteinopatier under årets internationella MDS-möte i San Diego
Hallå där Per Odin, professor i neurologi vid Lunds universitet, som var på plats under MDS International Congress i San Diego för att föreläsa och ta del av det senaste inom Parkinsons sjukdom.
Vad är MDS (Movement Disorder Society) International Congress för typ av kongress?
– MDS-mötet är de största internationella mötet kring Parkinsons sjukdom och andra rörelsestörningar. Mötet anordnas en gång per år och val av plats cirkulerar mellan Amerika, Europa och Asien. Det brukar samla mellan 3 000 och 5 000 deltagare, i år är det preliminärt 3500 deltagare. Förra året, när vi hade mötet i Stockholm, var det 4 500 deltagare från totalt 86 länder. Mötesprogrammet innehåller ungefär 200 föredrag och cirka 1 500 posters kommer att presenteras.
Jag kom till San Diego i söndags, som var första mötesdagen, och reser hem igen på fredag morgon eftersom kongressen slutar på torsdag eftermiddag.
Är detta en prioriterad kongress för dig som neurolog?
– Ja, detta är det högst prioriterade mötet för mig som neurolog och specialist inom movement disorder. Mötet ger en bred uppdatering kring de flesta viktiga aspekter vid Parkinsons sjukdom och andra movement disorders. Dessutom kommer väldigt många kollegor, som är specialiserade på dessa sjukdomar, till mötet – både kliniker och forskare. De är praktiskt att ses här om man behöver träffa internationella kollegor, därför uppstår en rad forskningsmötesaktiviteter inom och kring kongressen.
Har du besökt kongressen tidigare?
– Den här mötesserien startade 1990 i München. Jag besökte mötet första gången 1994 i Orlando, och har därefter åkt på samtliga möten - totalt 15 stycken.
Vad har hänt på årets möte hittills?
– Det har bland annat varit stora översiktsymposier kring terapier av olika movement disorders. Överlag är det kanske inga stora nyheter eftersom man följer forskningsutvecklingen under året. Men ett och annat nytt kan jag plocka upp och ta med hem, och därmed säkra att rutinerna på hemmakliniken är ”front-line”.
Vad kommer du att föreläsa om?
– Jag har ett föredrag kring infusionsterapi med L-dopa pump inom ramen för ett symposium kring "Optimizing the effect of L-dopa in Parkinson´s disease" på torsdag.
Hur är det att leva med LHON?
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad i det centrala synfältet. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen.
148-2023-MARK
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Heltäckande epilepsiregister – en utmaning
Heltäckande kvalitetsregister för epilepsi är en stor utmaning – men helt nödvändig för att på sikt få kunskap om vårdens kvalitet.
-
Nytt läkemedel mot Alzheimer – men till vilket pris?
Förväntningarna på nya monoklonala antikropps-läkemedel för personer med Alzheimers sjukdom är skyhöga, men det finns också stora utmaningar. Här sammanfattar Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro det senaste inom området.
-
Facialispares
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Migrän är den tredje mest invalidiserande sjukdomen
Migrän innebär en betydande börda för samhället och individen, det visar en kartläggning från Institutet för Sjukvårds- och Hälsoekonomi (IHE). Globalt rankas dessutom migrän som den tredje mest invalidiserande sjukdomen i åldrarna 25–40.