Fokus på proteinopatier under årets internationella MDS-möte i San Diego
Hallå där Per Odin, professor i neurologi vid Lunds universitet, som var på plats under MDS International Congress i San Diego för att föreläsa och ta del av det senaste inom Parkinsons sjukdom.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Vad är MDS (Movement Disorder Society) International Congress för typ av kongress?
– MDS-mötet är de största internationella mötet kring Parkinsons sjukdom och andra rörelsestörningar. Mötet anordnas en gång per år och val av plats cirkulerar mellan Amerika, Europa och Asien. Det brukar samla mellan 3 000 och 5 000 deltagare, i år är det preliminärt 3500 deltagare. Förra året, när vi hade mötet i Stockholm, var det 4 500 deltagare från totalt 86 länder. Mötesprogrammet innehåller ungefär 200 föredrag och cirka 1 500 posters kommer att presenteras.
Jag kom till San Diego i söndags, som var första mötesdagen, och reser hem igen på fredag morgon eftersom kongressen slutar på torsdag eftermiddag.
Är detta en prioriterad kongress för dig som neurolog?
– Ja, detta är det högst prioriterade mötet för mig som neurolog och specialist inom movement disorder. Mötet ger en bred uppdatering kring de flesta viktiga aspekter vid Parkinsons sjukdom och andra movement disorders. Dessutom kommer väldigt många kollegor, som är specialiserade på dessa sjukdomar, till mötet – både kliniker och forskare. De är praktiskt att ses här om man behöver träffa internationella kollegor, därför uppstår en rad forskningsmötesaktiviteter inom och kring kongressen.
Har du besökt kongressen tidigare?
– Den här mötesserien startade 1990 i München. Jag besökte mötet första gången 1994 i Orlando, och har därefter åkt på samtliga möten - totalt 15 stycken.
Vad har hänt på årets möte hittills?
– Det har bland annat varit stora översiktsymposier kring terapier av olika movement disorders. Överlag är det kanske inga stora nyheter eftersom man följer forskningsutvecklingen under året. Men ett och annat nytt kan jag plocka upp och ta med hem, och därmed säkra att rutinerna på hemmakliniken är ”front-line”.
Vad kommer du att föreläsa om?
– Jag har ett föredrag kring infusionsterapi med L-dopa pump inom ramen för ett symposium kring "Optimizing the effect of L-dopa in Parkinson´s disease" på torsdag.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Anfallsbehandling vid migrän – steg för steg
För att välja rätt behandling/åtgärd åt en patient med migrän bör man först bedöma anfallens svårighetsgrad, frekvens samt hur de påverkar patientens livskvalitet. En huvudvärksdagbok kan vara till stor hjälp. Enkla analgetika är, kombinerade med vila/sömn i ett mörkt o...
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
De här är de största utmaningarna inom MS-vården
Omhändertagandet av MS kräver mycket av vården. NetdoktorPro frågar Petra Nilsson, överläkare vid Neurologen, Skånes Universitetssjukhus, vilka som är de största utmaningarna idag och framgent.
-
Kvinnor hårt drabbade av mansdominerad huvudvärk
Klusterhuvudvärk, tidigare kallad hortons huvudvärk har länge setts som en mansdominerad sjukdom. Men nu visar forskning det motsatta – att det är kvinnor som generellt drabbas hårdast.
-
Förse dina migränpatienter med en huvudvärksdagbok – ladda hem här
För att välja rätt behandling vid migrän bedöms först anfallens svårighetsgrad och frekvens och hur de påverkar livskvaliteten genom eventuell sjukfrånvaro, störning av familjelivet och sociala aktiviteter. För att lättare ta reda på detta kan du förse patienten med en ...
-
Lebers hereditära optikusneuropati (LHON)
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen. Tillståndet drabbar främst män, och de flesta drabbas innan de fyllt ...