Logopedförbundet: "Läkare remitterar för få patienter med dysfagi"
Hälso- sjukvården missar många patienter med dysfagi, ät- och sväljsvårigheter, något som bland annat leder till många onödiga fall av lunginflammation hos äldre, det menar Ulrika Guldstrand, ordförande för Logogpedförbundet.

Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Hade läkare haft den här kunskapen hade jag kunnat slå vad om att remitteringen av dysfagi hade ökat ganska lavinartat, säger Ulrika Guldstrand.
Det finns ingen tillförlitlig statistik för utbredningen av dysfagi. Men enligt beräkningar lider drygt 6-8 procent av den svenska befolkningen av dysfagi i någon grad. Men Logopedförbundet varnar för att det finns ett stort mörkertal av dysfagipatienter som lämnas utan hjälp.
Orsaken är att andra yrkesgrupper inte identifierar dysfagi, plus att de inte vet vem de ska remittera till.
– Skulle man till exempel börja remittera dysfagipatienter i den omfattningen som det skulle behövas, till exempel inom äldrevården, då räcker vi inte till på långa vägar. Då skulle det vara en stor brist på logopeder, säger Ulrika Guldstrand.
Läs även: Johanna, 35, fick dysfagi på grund av muskelsjukdom
Vanligt bland äldre – men okunskapen är stor inom äldrevården
Cirka 80 procent av de boende i kommunal äldreomsorg ha någon grad av dysfagi. Trots den stora utbredningen av problemet är okunskapen bland både läkare och vårdpersonal stor. Framförallt uppstår problem kring mat och måltider.
– På äldreboenden kan vi se att kunskapen är mycket, mycket, bristande. Den överlämning som sker mellan sjukvård och äldrevård, gällande ätande och sväljning, den är närmast obefintlig.
Dysfagi kan leda till aspirationspneumonier, det vill säga att mat och dryck sväljs ned i luftstrupen och ökar risken för lunginflammation.
– Och värst av allt är när aspirationen är tyst, det vill säga när den som har den inte hostar när de sväljer fel, mat och dryck rinner helt enkelt ned i fel strupe och utlöser inte någon reaktion alls. När patienten kommer till sjukvården så har de en lunginflammation, och det är den som diagnostiseras.
Ulrika Guldstrand berättar att den här typen av sväljsvårigheter kan sluta med att äldre hamnar på intensivvårdsavdelningen på sjukhus på grund av akut lunginflammation.
– Men vi har ingen aning om riktigt hur många, för de får inte en diagnos för sina sväljproblem, utan de får bara diagnosen lunginflammation, och det är en ganska vanlig diagnos bland äldre.
Borde sjukvården reagera starkare när äldre kommer in med lunginflammation?
– Absolut. I synnerhet när det gäller återkommande lunginflammationer. Men de skickar bara tillbaka dem Men de behandlas för sin lunginflammation och skickas tillbaka till sitt boende, säger Ulrika.
Läs även: Åtgärder för undernäring hos äldre bortprioriteras
Logopeder kan hjälpa äldreboenden
Logopeder hjälper dysfaipatienter med framför allt att fastställa en ät-eller sväljsvårighet. Det handlar också om att utreda vilken typ av mat som patienten klarar av, hur sväljsvårigheten kan kompenseras och om hen eventuellt behöver konsistensanpassning. Är det riktigt illa handlar det om att veta var gränsen går för att överhuvudtaget inta föda oralt.
– Du kan inte bota en sväljsvårighet i dagsläget, men du kan hindra den från att bli en sjukdomsorsak. Den här typen av kunskap hade vi kunnat förse vårdpersonal inom äldreomsorgen med om vi fanns där. Det är väldigt basal kunskap, men det är den kunskapen som först av allt saknas.
Eftersom det inom äldrevården finns många personer som behöver hjälp med matning finns det några strategier som vårdpersonalen kan ta till för att förhindra att maten hamnar i fel strupe:
- Om patienten ofta hostar i samband med intag av mat och dryck behövs en remiss till logoped.
- Ha patienten helt sittande, inte halvliggande
- Ibland kan konsistensanpassning av maten behövas, men detta ska inte göras på måfå. Det kräver kunskap om vilken typ av sväljsvårighet en person har.
- Ge måltiden gott om tid, stress ökar risken för felsväljning.
- Se till att patient som matas har tuggat och svalt undan en tugga innan nästa omgång mat erbjuds
- Låt patienten dricka vatten mellan varje tugga, matrester som kan ha fastnat i mun och halsen sväljs då undan
- Hjälp patienten om hen hostar
- Se till att patienten inte är ensam när hen äter
- Om patienten har sond, och sonden åker ut:
Se till att veta varför en patienten har sond, på så vis vet du också hur stort behovet är att sätta in en sond igen. Beslut om uttag av sond ska göras utifrån kunskap om patientens faktiska sväljförmåga.
Fortbildning för läkareFlera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Anfallsbehandling vid migrän – steg för steg
För att välja rätt behandling/åtgärd åt en patient med migrän bör man först bedöma anfallens svårighetsgrad, frekvens samt hur de påverkar patientens livskvalitet. En huvudvärksdagbok kan vara till stor hjälp. Enkla analgetika är, kombinerade med vila/sömn i ett mörkt o...
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
De här är de största utmaningarna inom MS-vården
Omhändertagandet av MS kräver mycket av vården. NetdoktorPro frågar Petra Nilsson, överläkare vid Neurologen, Skånes Universitetssjukhus, vilka som är de största utmaningarna idag och framgent.
-
Kvinnor hårt drabbade av mansdominerad huvudvärk
Klusterhuvudvärk, tidigare kallad hortons huvudvärk har länge setts som en mansdominerad sjukdom. Men nu visar forskning det motsatta – att det är kvinnor som generellt drabbas hårdast.
-
Förse dina migränpatienter med en huvudvärksdagbok – ladda hem här
För att välja rätt behandling vid migrän bedöms först anfallens svårighetsgrad och frekvens och hur de påverkar livskvaliteten genom eventuell sjukfrånvaro, störning av familjelivet och sociala aktiviteter. För att lättare ta reda på detta kan du förse patienten med en ...
-
Lebers hereditära optikusneuropati (LHON)
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen. Tillståndet drabbar främst män, och de flesta drabbas innan de fyllt ...